UFO aj živá dúha. Päť novoobjavených tvorov, ktoré našli v hlbinách

TA3
11.3.2017 09:58

Skutočne podivné tvory sa podarilo nájsť hlboko pod morskou hladinou Tichého oceánu. Niektoré sa podobajú na vianočný stromček, iné sú na nerozoznanie od lietajúcich tanierov z fotografií ufológov.

UFO aj živá dúha. Päť novoobjavených tvorov, ktoré našli v hlbinách
Youtube/SciNews

Biológom, ktorí na palube lode Okeanos Explorer brázdia tichomorské vody, sa podarilo objaviť doteraz nepoznané tvory. Našli ich pod hladinou oceánu v oblasti Americkej Samoy, v teritóriu, ktoré je chránenou oblasťou pre rozsiahle korálové útesy, hydrotermálne komíny aj archeologické pamiatky.

"O hlbinných biotopoch a geológii v okolí týchto chránených miest, ešte mnoho vecí nevieme" priznáva člen expedície, molekulárny ekológ Santiago Herrera. K podmorským kuriozitám sa priblížili s pomocou diaľkovo ovládanej ponorky, ktorá sa dostala až do hĺbky štyroch kilometrov. Herrera prezradil, že spozorovali aspoň tucet absolútne nových druhov a niektoré aj odchytili. Pozrite si päť najzaujímavejších.

1. Dúhová rebrovka

Rebrovka vyzerá ako časť vianočného stromčeka. Svetelný efekt vytvárajú jej riasy.

2. Hladná mucholapka

Mucholapka prežíva vďaka vybaveniu svojich „úst“. Mikroskopickú harpúnu vystrelí smerom ku koristi, vstrekne jed a pritiahne ju do svojich útrob.

3. Kozmická medúza

Vyzerá presne tak, ako by sme si predstavovali UFO. V skutočnosti tento „lietajúci tanier“ plný akéhosi želé len pokojne čaká na jedlo. Dva rady chápadiel sú optimálne prispôsobené na odchytávanie potravy.

4. Smutný hydroid

Toto je zrejme vývojové štádium triedy polypovcov, čiže tvor príbuzný medúzam. Našli ho v hĺbke 3,7 kilometra. Celkom rád sa prisaje na skaly a z bezpečného prístavu chápadlami zachytáva potravu plávajúcu okolo.


5. Chodiaca ryba

Hoci je to ryba, na videu vyzerá ako keby „chodila“ na dvoch tenkých nožičkách. V skutočnosti zpredu sonduje prostredie fúzmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok