Oprava Ježiškovej sochy sa celkom nepodarila, na webe je z nej hit

TA3
29.10.2016 10:17

Po Španielsku majú svoju „umeleckú“ atrakciu aj v Kanade. Oprava poškodenej sochy malého Ježiška sa tam, mierne povedané, nepodarila a vzbudila veľkú pozornosť na sociálnych sieťach.

Oprava Ježiškovej sochy sa celkom nepodarila, na webe je z nej hit
ČTK/PA/Gino Donato

Terč vandalov

Socha panny Márie s malým Ježiškom na rukách v meste Sudbury sa stala terčom vandalov už niekoľkokrát. Najviac z celého súsošia trpela hlava Jezuliatka.

Pred rokom ju vandali znova odrazili a čo bolo horšie, nikto tentokrát nevedel, kde sa nachádza. Správca farnosti Gérard Lajeunesse chcel soche prinavrátiť pôvodný výzor a začal obchádzať miestnych podnikateľov, aby mu pomohli. Pomoc napokon prišla od miestnej umelkyne Heather Wise.

Jej dobrovoľnícke nadšenie sa v mnohom podobalo prípadu zo Španielska, keď staršia farníčka "opravila" maľbu Ecce Homo tak, že nepripomínala Krista, ale skôr opicu. Amatérsky pokus si vyslúžil celosvetový posmech, do španielskeho mestečka však prišlo množstvo turistov a peniaze sa miestnym len hrnuli. Z príjmov sa tešilo mesto, farnosť, podnikatelia aj charita.

Náhrada z hliny

Presuňme sa opäť do Kanady. Po súhlase cirkevnej autority strávila Heather Wise hodiny vyrábaním Ježiškovej hlavy z hliny. Výsledná hlinená náhrada však vôbec nepripomínala pôvodné jemné rysy malého Ježiška.

Farár musel mierniť sklamané odozvy. "Je to len prvý pokus. Dúfajme, že to čo bude na konci každého poteší,“ povedal Lajeunesse. „Na takúto situáciu som nebol v seminári pripravovaný," povzdychol si napokon. Umelkyňa však zostávala nadšená. "Vytvoriť Ježiška pre kostol je veľká česť pre celú moju kariéru," povedala pre miestne médiá.

O terakotovej náhrade pôvodne umelkyňa rozmýšľala ako o dočasnej, kým sa nevyrobí hlava z kameňa. Ten by údajne aj viac ladil s farbou celej sochy. Čakanie na správnu hlavu však nevydržala verejnosť. Oranžový Ježiško sa stal na internete atrakciou.

Dočasná hlava

Pod hashtagom #TemporaryJesusHead (Dočasná Ježišova hlava) sa začali objavovať vtipné koláže. Oranžovú hlavu prostredníctvom photoshopu umiestňovali do iných fotografií. Terakotová hlava sa tak ocitla aj na tele Donalda Trumpa alebo kanadského premiéra Justina Trudeaua. Niektorým hlava pripomínala postavičky z kresleného seriálu Simpsonovci alebo E.T mimozemšťana.

I'll be right here, temporarily. #temporaryjesushead

Fotka uverejnená používateľom @temporaryjesushead, Okt 22, 2016 o 3:02 PDT

Temporarily Trump again, by popular demand. More to come tomorrow.

Fotka uverejnená používateľom @temporaryjesushead, Okt 21, 2016 o 8:40 PDT

Napokon aj kňaz usúdil, že podivnú nadstavbu musí dať zo sochy preč. Navyše, dažde začali novú hlavu poškodzovať a hlina stekala po kameni.

Tak ako v prípade španielskeho Ecce Homo, aj teraz sa pozornosť verejnosti napriek počiatočným negatívnym reakciám oplatila. Napokon sa fare prihlásila anonymná darkyňa. Od augusta vraj mala originálnu hlavu u seba v kancelárii, ale až po informáciách o jej zvláštnej hlinenej náhrade si uvedomila, čo presne to je. Kňazovi tiež prezradila, že osoba, ktorá ju zrejme ukradla, trpí psychickými problémami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok