Španieli šokovali zvláštnou rekonštrukciou, zo starodávnej pevnosti je „garáž“

TA3
19.3.2016 19:39

Pred niekoľkými rokmi vyvolala celosvetovú pozornosť nepodarená oprava fresky Krista v španielskom mestečku Borja. Rekonštrukcia „po španielsky“ sa po čase opäť dostala do záujmu médií. Starodávnu pevnosť proti Maurom podľa kritikov spotvorili na garáž.

Španieli šokovali zvláštnou rekonštrukciou, zo starodávnej pevnosti je „garáž“
SITA/AP

Obrana proti nájazdom Maurov

Rekonštrukcia stredovekej pevnosti, ktorá sa nachádza na španielskom vidieku, pritiahla pohľady medzinárodnej verejnosti. Zle jazyky hovoria o masakre kultúry či katastrofe. Neštandardný výzor pamiatky prekvapil, ale má aj zástancov.

Pevnosť Matrera pochádza z 9. storočia a týči sa pri dedine Villamartin. Postavil ju kresťanský konvertita Omar Ben Hafsun a naposledy ju využili pred 500 rokmi ako obranný bod proti maurským nájazdom. Stará zrúcanina už bola v dezolátnom stave. Dažde zasadili smrteľný úder klenbe, ktorá sa pred tromi rokmi začala rúcať.

Výsledok rekonštrukcie bol prekvapivý, na sociálnych sieťach vzbudil búrku nevôle a posmešky. Staré múry totiž spevnili lesklými a moderne vyzerajúcimi múrmi.

Rekonštrukcia či deštrukcia?

O prekvapených reakciách okolia prvá informovala španielska televízia La Sexta. Niektorí miestni obyvatelia, ktorí majú stredovekú pevnosť denne pred očami, ju teraz prirovnávali ku garáži. "Myslím si, že toto nie je oprava, ale deštrukcia. Bola to tu vo Villamartine významná historická pamiatka a oni z toho urobili bielu kocku," vyjadrila sa Silvia Lopézová.

S vizuálom nie je spokojná ani skupina pamiatkarov združených v Hispania Nostra. Viceprezident skupiny Carlos Morenés hovorí o "masakre" španielskeho dedičstva.

Architekt stojaci za opravou Carlos Quevedo Rojas priznáva, že jeho práca nemusí byť každému po chuti. "Chápem kritiku miestnych obyvateľov, ktorí sú zvyknutí, že veža vyzerá nejakým spôsobom, ale hlavným cieľom bolo zabrániť zrúteniu štruktúry," povedal pre New York Times.

Podľa architekta boli plány na obnovu  vytvorené ešte v roku 2011, ale museli ich zmeniť po tom, čo sa zrútila severná stena. Architekt neuviedol presnú cenu rekonštrukcie, ale vraj nešla z verejných prostriedkov. Nehnuteľnosť je totiž v súkromných rukách a nie je otvorená pre verejnosť.

Expert rekonštrukciu obhajuje

Riaditeľa miestneho múzea Jose Maria Gutierrez Lopeza, ktorý napísal knihu o pevnosti a histórii okolia, negatívna pozornosť prekvapila a rekonštrukciu obhajuje. "Prácu vykonala firma špecializujúca sa na opravu historických budov. Výsledok sa môže niekomu páčiť, inému nie, je to otázka vkusu. Miestna samospráva ale k projektu uviedla, že spĺňa všetky pravidlá a je urobená v rámci kritérií moderného a súčasného reštaurovania," tvrdil.

Španielsko sa do  medzinárodnej pozornosti pre opravu pamiatok nedostalo prvýkrát. Pred štyrmi rokmi v dedine Borja 83-ročná žena amatérsky upravila fresku Ježiša s tŕňovou korunou. Príbeh mal však aj šťastný záver. Z nepodarenej maľby sa stala atrakcia a kostol sa stal mestom veľkého záujmu turistov. Tisícky eur od návštevníkov poslúžili charite a v kríze kriesili miestnych podnikateľov v oblasti služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok