Fotogaléria: Staroveké mozaiky sa zmenili na karikatúry, reštaurátori sa bránia

TA3
23.5.2015 09:56

Vzácne staroveké mozaiky sa v Turecku za záhadných okolností zmenili na karikatúry. Odborníci hovoria o nenávratnej strate, mnohým kauza pripomenula spotvorenie obrazu Krista v španielskej Zaragoze.

Fotogaléria: Staroveké mozaiky sa zmenili na karikatúry, reštaurátori sa bránia
Hurriyet Daily News

Diletantská rekonštrukcia?

Minimálne desať mozaík, ktoré sa nachádzajú v druhom najväčšom mozaikovom múzeu na svete v tureckej Hatayi, zrejme pri reštaurovaní vážne poškodili.

Fotografie ukazujú, že nové verzie už opravených mozaík vyzerajú odlišne, akoby boli vyskladané z iných kúskov, v zlých farbách. Na niektorých miestach chýbajú pôvodné časti skladačky. Tváre na mozaikách sa takmer vôbec nepodobajú a staroveké klenoty pôsobia ako karikatúra.

Škandál vypukol, keď naň upozornil miestne médiá mozaikár Mehmet Daskapan. "Hodnotné kusy z rímskeho obdobia boli zničené. Stali sa svojimi karikatúrami. Niektoré sú naozaj v zlom stave a stratili pôvodnú hodnotu a originalitu," povedal pre Antakya Gazetesi.

turci-mozaika3.jpg

Reštaurátori sa bránia

Medzi poškodené mozaiky patria kúsky, ktoré sú veľmi známe, ako napríklad mozaika znázorňujúca obeť Izáka a mozaika Narcisa.

"Panel, ktorý som videl, nemohol byť originálnou mozaikou z 2. storočia. Niektoré kúsky - kamienky, chýbali, zatiaľ čo iné boli nahradené a vytvárali tak nesúladný výzor," povedal pobúrený Daskapan.

Prípad vyvolal pobúrenie ale aj skepsu. Z reštaurátorskej obce zaznievali hlasy, že takúto zmenu mohla urobiť napríklad manipulácia v počítačovom programe.

Reštaurátor z múzea Celal Küçük sa obhajoval, že i najmenšie zmeny v uložení kamienkov mozaiky by zmenili veľkosť výsledného obrazca. "Napríklad v mozaike Izáka sa použilo okolo 10-tisíc kamienkov. Celá mozaika by sa zväčšila, dokonca aj keď by sa len jeden kamienok posunul o milimeter. Mozaika Izáka je 2,30 metra široká a 1,36 metra vysoká. Svoje dispozície si zachovala aj po reštaurovaní," obhajoval práce reštaurátor.

turci-mozaika4.jpg
turci-mozaika5.jpg
turci-mozaika2.jpg

Ministerstvo: Išlo o počiatočnú fázu

Turecké ministerstvo kultúry po správach z médií začalo hľadať vinníka. Najprv pozastavilo reštaurátorské práce, potom však obvinilo médiá z manipulácie. "Fotografie, ktoré použili médiá, vznikli v počiatočnej fáze konzervovania," stálo vo vyhlásení rezortu. To, či išlo o diletantskú prácu a najmä, či sa mozaiky podarí dostať do pôvodného stavu, sa zrejme uvidí až po oficiálnom skončení reštaurátorských prác.

Pochybná reštaurátorská práca pripomenula škandál z roku 2012, keď v kostole neďaleko Zaragozy miestna španielska žena "vylepšila" na nepoznanie starý obraz Krista. Vytvorila dielo, ktoré spodobovalo skôr opicu. Tiež sa hájila tým, že dielo chcela ešte dokončiť. Jej obraz však napokon pritiahol tisícky turistov.

Témy: Mozaika Turecko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok