Pre spoluprácu s Mayovou si unionisti určili jasné podmienky

TA3 ČTK
10.6.2017 19:46

Konzervatívci neuspeli v parlamentných voľbách, stratili väčšinu a bez spolupráce s desiatimi poslancami Demokratickej unionistickej strany sa nezaobídu. Premiérka Theresa Mayová do Belfastu vyslala skúseného konzervatívneho poslanca Gavina Williamsona, ktorý má s vedením DUP o podpore rokovať.

Pre spoluprácu s Mayovou si unionisti určili jasné podmienky
SITA/AP

Vyhnú sa sporným otázkam

Severoírski unionisti podporia menšinovú vládu premiérky T. Mayovej na neformálnej úrovni. Strana DUP súhlasila s tým, že bude menšinovú vládu podporovať pri kľúčových hlasovaniach parlamentu, ale formálnu koalíciu s konzervatívcami nevytvorí.

Podľa straníckych činiteľov chce DUP zohrať úlohu v rokovaniach o vystúpení Británie z Európskej únie, ale pravdepodobne sa v rokovaní s konzervatívcami vyhne sporným otázkam potratov a práv homosexuálov. Informácie sú dôverné, vedenie DUP o svojich plánoch rokovania zatiaľ odmieta s novinármi verejne hovoriť.

Strana sa vraj bude snažiť o to, aby Severné Írsko bolo zaradené do vládneho programu, ktorý bývalým príslušníkom britskej armády zaisťuje po celej krajine prednostnú lekársku starostlivosť. DUP môže vraj tiež požadovať ochranu vojakov, ktorí sa dopustili násilností v Severnom Írsku a boli obvinení zo zločinov. Takýto krok by ale vyvolal odpor severoírskych nacionalistov zo strany Sinn Féin, s ktorou strana na základe zmluvy z roku 1998 spravuje provinciu Ulster.

V hre je pokoj a mier

V severoírskom konflikte, ktorý trval tri desaťročia, zahynulo okolo 3600 ľudí. Sinn Féin trvá na tom, aby sa na nacionalistických radikálov z jej radov úrady a súdne inštitúcie pozerali rovnako ako na britských vojakov, ktorí v nepokojnej provincii pôsobili.

Sinn Féin podozrieva DUP, že chce vojakov obvinených z mučenia zbaviť právnej zodpovednosti a vybaviť pre nich výhody. Ak by Mayová požiadavky strany DUP splnila, ohrozilo by to akúkoľvek budúcu spoluprácu DUP a Sinn Féin pri správe Severného Írska.

Provincia by sa znovu mohla ocitnúť pod priamym riadením Londýna, mohla by čeliť novým pouličným bojom a násilným incidentom medzi katolíckymi nacionalistami a protestantskými unionistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok