Mayová chce po fiasku menšinovú vládu, EÚ dáva Británii čas

TA3 TASR ČTK
9.6.2017 11:08

Výsledky predčasných parlamentných volieb v Británii ukázali, že britská premiérka Theresa Mayová prestrelila. Jej Konzervatívna strana síce vo voľbách zvíťazila, na parlamentnú väčšinu to nakoniec nestačí. Vodca opozičných labouristov Corbyn tvrdí, že politika sa zmenila a voliči odmietli reštriktívne opatrenia konzervatívcov. Situáciu po voľbách sme sledovali online.

Mayová chce po fiasku menšinovú vládu, EÚ dáva Británii čas
SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

20:47 Britská premiérka podľa analytika z britského Institute for Goverment Antona Spišák čelí trom veľkým výzvam. "Prvou je to, že výsledok oslabil jej vlastnú kredibilitu v rokovaniach s jej európskymi partnermi. Verila, že silnejší mandát v týchto voľbách jej umožní získať vplyvnejšiu pozíciu v rokovaniach o vystúpení z EÚ. Opak je však pravdou," vysvetlil.

Za druhú výzvu považuje získanie podpory pre jej víziu tvrdého Brexitu, keď sa snažila o to, aby Británia vystúpila z európskeho jednotného trhu a európskej colnej únie. Demokratická unionistická strana sa však podľa analytika chce vyhnúť návratu tzv. tvrdej hranice v Severnom Írsku, ktorá bola odstránená počas mierového procesu v 90. rokoch. "Táto komplikovaná situácia v Severnom Írsku znamená, že je možné očakávať tlak na premiérku zo strany jej nových partnerov, aby udržala bližší vzťah s EÚ, napríklad zotrvaním v colnej únii," priblížil Spišák.

Volebný výsledok taktiež znamená oslabenie Mayovej pozície v Konzervatívnej strane a možnosť straty pozície premiérky. Analytik sa domnieva, že vzhľadom na sklamanie z volebného výsledku nie je vylúčené, že niektorý Mayovej stranícky kolega by ju mohol vyzvať na súboj o predsednícky post. "Ak by sa jej nepodarilo zotrvať vo funkcii premiérky, spôsobilo by to rozhodne chaos v rokovaniach o vystúpení z EÚ. Je možné, že čoskoro by si to vyžadovalo ďalšie parlamentné voľby," uzavrel Spišák.

19:01 Theresa Mayová podľa BBC ponechá vo funkciách kľúčových ministrov svojej doterajšej vlády. Na svojich postoch by mali zostať šéfovia rezortov financií a diplomacie Philip Hammond a Boris Johnson, ako aj ministerka vnútra Amber Ruddová.

K personálnej zmene by podľa novín The Sun nemalo dôjsť ani na ministerstve pre Brexit, ktoré naďalej povedie David Davis. Svoje kreslo by si mal udržať aj minister obrany Michael Fallon. BBC ani The Sun neuviedli zdroje svojich informácií.

17:49 Britská premiérka Theresa Mayová chcela zlikvidovať parlamentnú opozíciu i odporcov vo svojej Konzervatívnej strane, napokon však skoro zničila svoju vlastnú politickú kariéru. Takto komentoval výsledky predčasných parlamentných volieb maďarský spravodajský server index.hu.

"Britské voľby sa - v rozpore s očakávaniami - nestali triumfálnym pochodom konzervatívcov, navyše vládna strana prišla aj o väčšinu v parlamente," analyzuje index.hu a dodáva, že situácia výrazne skomplikuje nielen proces Brexitu, ale aj celkové vykonávanie vládnej moci v Británii.

Britská ľavica sa vrátila a opäť vytiahla sľuby starých dobrých časov o skonsolidovaní zdravotníctva, o bezplatnom školstve, čo však zrejme nebude stačiť, píše sa v analýze index.hu. Server konštatoval, že tak veľkú strategickú chybu, akú urobila Mayová, britský premiér neurobil už dlhé desaťročia. Po dosiahnutí dohody so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou zrejme Mayová zostaví vládu a zostane premiérkou. Avšak otvára sa aj obrovská šanca na to, že proces odchodu Británie z Európskej únie, ktorý bol doposiaľ tragikomickým, v krátkodobom horizonte vyústi do úplného chaosu, píše index.hu.

17:05 Severoírska Demokratická unionistická strana oznámila, že s premiérkou Theresou Mayovou zaháji rokovania o podpore vzniku konzervatívnej vlády. Tí síce vyhrali voľby, nadpolovičnú väčšinu im však môže zaručiť práve desať poslancov severoírskej strany. "Premiérka so mnou ráno hovorila a zahájime konzultácie s konzervatívcami, aby sme preskúmali, ako by bolo možné priniesť stabilitu národu v tejto dobe veľkých výziev," povedala líderka DUP Arlene Fosterová.

14:15 Pozrite si krátky brífing, ktorý mala britská premiérka po stretnutí s kráľovnou:

14:05 Mayová oznámila, že zostane vo funkcii po tom, ako dostala od kráľovnej Alžbety II. súhlas s vytvorením menšinovej vlády. Podľa Mayovej Spojené kráľovstvo potrebuje teraz istotu a ona vytvorí vládu, ktorá prevedie krajinu cez rokovania o brexite a dodrží určený časový rozvrh odchodu Británie z EÚ. Dodala, že bude spolupracovať so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou DUP.

13:20 Pozrite sa, ako reagovali na britské voľby slovenskí politici:

12:00 Šéf britskej nacionalistickej Strany nezávislosti-UKIP Paul Nuttall rezignoval. Reaguje tak na výsledky parlamentných volieb, v ktorých jeho strana nezískala ani jedno kreslo. Nuttall nahradil v čele strany bývalého charizmatického lídra Nigela Faragea po tom, čo dosiahol svojho dlhoročného cieľa odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.

11:30 Britská premiérka Mayová požiada kráľovnú Alžbetu II. o poverenie na vytvorenie novej menšinovej vlády po tom, ako jej Konzervatívna strana prišla vo voľbách o väčšinu v parlamente. Oznámil to jej hovorca.

11:05 Únia zrejme skutočne zvažuje, že rokovania o Brexite sa nezačnú v pôvodne dohodnutom čase. Aj predseda Európskej rady Donald Tusk pripustil, že po britských parlamentných voľbách teraz nie je zrejmé, kedy začnú rokovania o odchode krajiny z EÚ. Upozornil, že je ale jasný termín konca týchto rozhovorov a varoval pred tým, aby sa v dôsledku ich nezvládnutia obe strany rozišli bez dohody.

10:40 Rozhovory o odchode Veľkej Británie z EÚ by podľa únijného vyjednávača pre brexit Michela Barniera mali začať vo chvíli, keď na ne bude Británia pripravená. Barnier to uviedol na Twitteri s tým, že časový plán a pozícia EÚ je jasná. "Dajme hlavy dokopy a dosiahnime dohodu," napísal Barnier. Až doteraz však uvádzal, že rozhovory medzi EÚ a Londýnom sa začnú v týždni od 19. júna.

10:30 Môže povolebný chaos v Británii viesť až k druhému referendu o Brexite? Najväčší britský euroskeptik sa toho obáva. Viac tu:

10:25 Prvého podpredsedu Slovenskej národnej strany Jaroslava Pašku výsledok parlamentných volieb vo Veľkej Británii neprekvapil. Podľa Pašku sa to dalo očakávať s ohľadom na to, ako tesne je v Británii rozdelená spoločnosť v otázke vystúpenia z Európskej únie.

„Som presvedčený, že pani premiérka je veľmi sklamaná z výsledkov volieb. Očakávala silnejší mandát pre svoje rokovania o brexite. Ukázalo sa, že voliči jej tak silný mandát nedali a bude sa musieť pri vládnutí opierať aj o podporu iných poslancov,“ zhodnotil Paška.

9:30 Za ťažkú porážku pre premiérku a za nečakaný úspech pre lídra labouristov Jeremyho Corbyna považuje britská tlač výsledky parlamentných volieb. Mayová podľa niektorých denníkov zrejme neustojí veľký tlak na svoju rezignáciu.

Za nočnú moru označil denník The Times večerný odhad výsledkov, ktorý nebol ďaleko od skutočného počtu mandátov. "Theresa Mayová nezostane v Downing Street príliš dlho," napísal denník, ktorý tradične podporuje konzervatívcov. Podľa jeho komentára zostane premiérka vo vedení strany iba tak dlho, aby zabezpečila jej stabilitu a plynulé odovzdanie moci novému vedeniu. Bulvárny Daily Mail, ktorý pred voľbami tiež podporoval premiérku, píše o šokujúcom výsledku a možnom chaose, ktorý hrozí Británii pri rokovaní s Európskou úniou.

Naopak, podľa komentátorky BBC Laury Kuenssbergovej Mayová údajne nemá v úmysle oznámiť svoju demisiu. "Nie je mi jasné, či sa len nesnaží umlčať špekulácie pred tým, než sa skutočne rozhodne," dodala Kuenssbergová.

8:20 Británia podľa britských politológov čelí obdobiu nestability. Deje sa tak po parlamentných voľbách, ktoré oproti očakávaniam konzervatívcov oslabili postavenie vládnej strany v parlamente a spochybnili jej stratégiu pri rokovaní o odchode z Európskej únie, ktoré má začať o desať dní.

Premiérka T. Mayová je pod silným tlakom a množia sa hlasy po jej rezignácii. Mayová bude mať ako víťazka volieb právo pokúsiť sa sformovať koalíciu, ale podľa politológov jej nekompromisný postoj k odchodu krajiny z Európskej únie hľadanie koaličných partnerov sťaží. Kým nová vláda vznikne, zostane kabinet Mayovej vo funkcii, hoci by sa mal vyhnúť zásadným rozhodnutiam.

Mayová naznačila, že sa môže pokúsiť o vytvorenie menšinovej vlády, ktorá by posudzovala parlamentnú väčšinu jednotlivo. V mnohých ohľadoch sa ale jej programové plány s prioritami ostatných strán nezlučujú. Týka sa to nielen rokovaní o brexite, ale aj rozpočtovej stratégie, vzdelávania alebo sociálnej starostlivosti.

7:20 Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej v štvrtkových voľbách stratila absolútnu väčšinu v parlamente. Podľa prognózy po zrátaní hlasov v takmer všetkých zo 650 volebných obvodov už zisk konzervatívcov nemôže narásť do takej miery, aby dosiahli väčšinu v podobe 326 kresiel.

Podľa odhadov by mali mať konzervatívci v novozvolenom parlamente 318 kresiel, čo je o 13 menej, ako mali doteraz. Predpokladaný zisk opozičných labouristov je 262 kresiel, o 30 viac ako pri doterajšom zložení Dolnej snemovne.

7:00 Profesor politických vied na Queen Mary University of London Tim Bale za skutočných víťazov volieb označil labouristov. "Toto je najlepší možný výsledok, ktorý si mohli labouristi predstaviť len vo svojich snoch, a zároveň je to najhoršia noc pre Konzervatívnu stranu. Vláda zrejme stratila väčšinu v parlamente," povedal Bale a dodal, že je potrebné zamyslieť sa nad tým, ako ďalej.

Lídra labouristov Jeremyho Corbyna označil za faktického víťaza volieb, zatiaľ čo súčasná premiérka a šéfka konzervatívcov Theresa Mayová podľa neho volebný zápas prehrala na plnej čiare. Bale pripustil možnosť ďalších volieb, avšak zároveň pripomenul, že Britániu čakajú náročné rokovania o vystúpení z EÚ, a preto potrebuje silného lídra.

V prípade, že sa odhadované výsledky potvrdia, by konzervatívci podľa neho mali začať "obvolávať" ostatné politické strany, aby zistili, či ich podporia v parlamente. "Jediná strana, ktorá podľa mňa bude spolupracovať s konzervatívcami, je Demokratická unionistická strana," konštatoval politológ, pričom si myslí, že pre krajinu sa začína veľmi náročné obdobie.

6:35 Vodca britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn vyhlásil, že premiérka Theresa Mayová by mala rezignovať a uvoľniť cestu novej vláde vzhľadom na to, že jej konzervatívci v parlamentných voľbách stratili kreslá, hlasy i podporu.

Mayová povedala, že jej strana sa bude usilovať o zaručení stability krajiny bez ohľadu na výsledok volieb. Nepovedala však výslovne čo plánuje, ak sa potvrdí povolebný odhad výsledkov. "Krajina potrebuje obdobie stability a nech bude výsledok akýkoľvek, Konzervatívna strana garantuje, že splníme našu povinnosť a zaručíme stabilitu."

Po zrátaní polovice z odovzdaných hlasov sa potvrdzuje povolebný odhad, že konzervatívci zostanú najsilnejšou stranou v parlamente, ale nemusia mať väčšinu. Corbyn, ktorý obhájil svoje parlamentné kreslo v londýnskom volebnom obvode, vyzval Mayovú, aby "odišla a uvoľnila cestu vláde, ktorá bude skutočne reprezentovať túto krajinu".

mayova-theresa-1140-px-ilu-sita-ap_0a000002-3178-a562.jpg
corbyn-jeremy-1140-px-asita-ap_0a000002-31b9-820c.jpg

6:30 Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej si môže udržať väčšinu v parlamente aj po štvrtkových voľbách, ktoré podľa prvých odhadov oslabili jej pozíciu. Vyplýva to z prognózy, zverejnenej po zrátaní odovzdaných hlasov v prvých 100 zo 650 volebných obvodov.

Na základe týchto údajov by mali konzervatívci v 650-člennej Dolnej snemovni obsadiť približne 330 kresiel, teda viac ako polovicu, čo by znamenalo, že môžu naďalej samostatne vládnuť.

Prvé odhady výsledkov, zverejnené bezprostredne po skončení hlasovania, predpovedali konzervatívcom zisk 314 kresiel, čo je o 17 menej, ako mali doteraz. Aktuálna prognóza (4:20 hod.) uvádza v prípade konzervatívcov 332 kresiel, teda stále o štyri menej, ako je väčšina. Druhým najsilnejším labouristom BBC predpovedá zisk 261 kresiel.

6:27 Jeden z čelných britských konzervatívnych politikov, bývalý minister financií George Osborne, ktorý vydáva noviny Evening Standard, povedal, že ak sa potvrdia odhady volebných výsledkov, bude veľmi ťažké vytvoriť vládnucu koalíciu pre akúkoľvek stranu.

V minulých voľbách sa však ukázali odhady ako značne nepresné, výsledok napokon potvrdil víťazstvo konzervatívcov. A ozývajú sa hlasy, že v týchto voľbách sa situácia môže zopakovať. "Je ťažké vidieť, ak sú uvedené čísla správne, ako by (konzervatívci) dali dokopy koalíciu, aby zostali pri moci, ale rovnako je celkom ťažké vidieť, ako by vytvorili koalíciu labouristi," tvrdí Osborne.

Predseda Liberálnych demokratov Tim Farron začal svoju predvolebnú kampaň vyjadrením, že Briti by mali dostať možnosť odmietnuť brexit v druhom referende. Ďalšie koaličné možnosti konzervatívcov sú obmedzené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok