Sagan si v Kalifornii poistil pozíciu lídra bodovacej súťaže

TA3 SITA
19.5.2017 07:36

Kráľovská etapa cyklistických pretekov Amgen Okolo Kalifornie s cieľovým dojazdom na Mt. Baldy do výšky 1964 m sa skončila triumfom Američana Andrewa Talanského.

Sagan si v Kalifornii poistil pozíciu lídra bodovacej súťaže
SITA/AP

Zabral na rýchlostných prémiách

Pretekár tímu Cannondale-Drapac v náročnom závere zdolal prvých dvoch mužov celkovej klasifikácie Poliaka Rafala Majku (Bora-Hansgrohe) a Novozélanďana Georgea Bennetta (Lotto-NL Jumbo). Majka prišiel do cieľa v rovnakom čase ako víťaz, Bennett zaostal o 2 sekundy.

Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe obsadil vo štvrtkovej náročnej etape 46. priečku s odstupom 17:25 min za víťazom. Na začiatku 8,1 km dlhého záverečného stúpania s priemerom 8,4% sa Sagan stiahol dozadu a začal fungovať ako domestik - spolujazdcom podával fľaše s vodou a jedlo.

Ešte predtým však zabral na rýchlostných prémiách a vďaka druhému a prvému miestu v San Antonio Heights, resp. Glendore si poistili pozíciu lídra bodovacej súťaže. Dvadsaťsedemročný Žilinčan sídliaci v Monaku má na čele náskok 9 bodov pred tímovým kolegom Rafalom Majkom. Sagan vo štvrtok získal aj 5 bodov do súťaže o vrchársky dres, kde mu celkovo patrí 18. miesto.

Majka na čele klasifikácie

Majka zvýšil náskok na čele celkovej priebežnej klasifikácie pred Bennettom na 6 sekúnd, tretí je Američan Ian Boswell (Team Sky), ktorého manko narástlo na 25 sekúnd. Peter Sagan figuruje na 28. priečke s odstupom 28:09 min, Druhý najlepší zo Slovákov je Michael Kolář na 82. pozícii (+46:11). Jurajovi Saganovi patrí 104. miesto a Martin Velits na 123. priečke uzatvára pretekárske pole do ďalšej časti pretekov. V ňom už nefiguruje Erik Baška, ktorý došiel do cieľa 5. etapy po časovom limite, a bol vyradený.

Dvojnásobný a zároveň úradujúci majster sveta Peter Sagan už raz triumfoval v tohtoročnej edícii pretekov Okolo Kalifornie. Ovládol 3. etapu z Pismo Beach do Morro Bay (192,5 km), čím povýšil svoj rekordný zápis etapových triumfov na tomto podujatí na šestnásť. Aktuálna edícia Okolo Kalifornie má po prvý raz v histórii štatút pretekov WorldTour.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok