Sagan triumfoval v tretej etape, vydaril sa mu záverečný šprint

TA3 SITA
17.5.2017 09:08

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe sa stal víťazom 3. etapy cyklistických pretekov Amgen Okolo Kalifornie, ktorá sa jazdila z Pismo Beach do Morro Bay a merala 192,5 km. Sagan využil jemu profilovo vyhovujúci záver etapy, ktorý bol do mierneho kopca, a bez problémov zdolal kompletnú konkurenciu.

Sagan triumfoval v tretej etape, vydaril sa mu záverečný šprint
SITA/AP

Zvíťazil o dĺžku bicykla

S dĺžkou viac než jedného bicykla zvíťazil pred Nemcom Rickom Zabelom a Talianom Simonem Consonnim. Víťaz 1. etapy na tohtoročnej Kalifornii Nemec Marcel Kittel sa nedostal do samého záveru šprintu a obsadil 12. miesto. Patril však k prvým gratulantom Petra Sagana v cieli.

Dvojnásobný a zároveň úradujúci majster sveta Peter Sagan od roku 2010 vyhral na západnom pobreží USA už 16 etáp a pred dvoma rokmi ovládol toto podujatie aj ako jeho celkový víťaz. V aktuálnej edícii, ktorá sa začala v nedeľu v Sacramente a má po prvý raz v histórii štatút pretekov WorldTour, sa 27-ročný rodák zo Žiliny presadil v koncovke niektorej z etáp po prvý raz.

Saganov tímový kolega Poliak Rafal Majka zostal lídrom na Okolo Kalifornie s náskokom 2 sekúnd pred Novozélanďanom Georgeom Bennettom (LottoNL-Jumbo)a 14 sekúnd pred Američanom Ianom Boswellom (Team Sky). Petrovi Saganovi patrí 35. priečka s odstupom 10:43 min.

Američan sa vzdialil

Utorková etapa sa niesla v znamení úniku pätice cyklistov: Danny Pate (Rally Cycling), Federico Zurlo (UAE Team Emirates), Ben Wolfe a Sean Bennett (obaja Jelly Belly p/b Maxxis), David Lozano (Team Novo Nordisk).

Natiahli to až na päť a pol minúty a 30 km pred cieľom mali pred pelotónom ešte minútu k dobru. O tempo pelotónu sa starali najmä štyria cyklisti a medzi nimi aj Slováci Martin Velits (Quick-Step Floors) a Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe), ktorí v konečnom dôsledku pracovali pre svojich šprintérskych lídrov Marcela Kittela a Petra Sagana.

Američan Wolfe približne 17 km pred cieľom sa vzdialil spoločníkom v úniku, ale svoj pokus nedotiahol do úspešného konca. Sedem kilometrov pred métou bolo po akomkoľvek úniku a na rad prišla šprintérska koncovka. Záver sa snažili zrežírovať cyklisti tímu Kaťuša-Alpecin. ale napokon im to stačilo iba na druhé a štvrté miesto.

Do cieľa s rukami nad hlavou

V záverečnom polkilometri vyštartoval dopredu Peter Sagan, dovtedy jazdiaci na výhodnej piatej-šiestej pozícii. Z ľavej strany bez väčších problémov obišiel všetkých svojich konkurentov a s rukami nad hlavou prišiel do cieľa.

Podujatie Amgen Okolo Kalifornie sa koná v termíne 14.- 20. mája a bude mať o jednu etapu menej ako zvyčajne, čiže sedem. Začalo sa v Sacramente a vyvrcholí v Pasadene.

Súčasťou diania je aj individuálna časovka v okolí Big Bear Lake (24 km) či obávané stúpanie na Mt. Baldy (1964 m), čo bude horská koncovka 5. etapy. Najbližšie v stredu príde na rad 4. etapa (Santa Barbara - Santa Clarita, 159,5 km). s mierne zvlneným profilom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok