Voľby vyhral Macron. Le Penová však dosiahla historický úspech

TA3 SITA TASR ČTK
7.5.2017 20:20

Francúzi si v ostro sledovaných voľbách vybrali nového prezidenta. Podľa odhadov sa ním stal Emmanuel Macron, ktorý zároveň bude najmladším úradujúcim prezidentom Európy. Centrista Macron získal pred ultrapravičiarkou Marine Le Penovou výrazný náskok. Le Penová priznala porážku, ostáva však silným opozičným hlasom.

3:24 Macron získal po sčítaní všetkých odovzdaných platných hlasov 66,06 %, Le Penovú podporilo 33,94 % voličov.

1:15 Hnutie Vpred! Emmanuela Macrona je podľa najnovších prieskumov verejnej mienky miernym favoritom v prvom kole júnových parlamentných volieb.

Podľa prieskumu spoločnosti Harris Interactive pre francúzsky televízny kanál M6 má Macronovo hnutie 26-percentnú podporu pred prvým kolom parlamentných volieb, ktoré sa uskutoční 11. júna.

1:10 Po sčítaní 86 % odovzdaných hlasov Macron získal 64,4 %. Vyplýva to z informácií francúzskeho ministerstva vnútra. Krajne pravicová politička získala podporu 35,6 % voličov.

00:15 Euro sa dostalo nad hodnotu 1,1 USD. Na ázijských trhoch tak po ohlásení víťazstve Emmanuela Macrona posilnilo o 0,2 percenta.

00:10 Ako reagovali svetoví politici na francúzske voľby?

23:40 Priebežné výsledky francúzskych prezidentských volieb potvrdili jasné víťazstvo Emmanuela Macrona. Po sčítaní 83 % odovzdaných hlasov má Macron vyše 64 %.

23:30 K prezidentským voľbám vo Francúzsku sa vyjadril aj premiér Robert Fico. "Francúzski občania si vybrali v slobodných voľbách svojho prezidenta a toto rozhodnutie treba rešpektovať. Verím, že táto voľba je dobrou správou pre budúcnosť Európskej únie a umožní hľadať členským štátom cestu k sebe, nie od od seba. V čase po Brexite potrebuje Európa stabilitu a konštruktívnu spoluprácu a úloha Francúzska je v tejto oblasti nezastupiteľná."

Predseda vlády zároveň Emmanuelovi Macronovi poslal telegram, v ktorom mu zablahoželal k zvoleniu do funkcie prezidenta Francúzskej republiky.

23:00 Na Francúzsko sa pozerá Európa i svet a očakávajú od neho, že bude brániť svetlo, slobodu a že prinesie novú nádej, povedal svojim prívržencom Emmanuel Macron.

22:45 Pozrite si víťazný prejav Emmanuela Macrona. Pred médiá predstúpil hodinu po oznámení prvých odhadov výsledkov.

22:40 Pozrite si bezprostrednú reakciu neúspešnej kandidátky Marine Le Penovej po zverejnení odhadov výsledkov.

22:30 Väčšina francúzskej politickej scény prijala víťazstvo Emmanuela Macrona s úľavou a mnohí politici z pravej i ľavej strany politického spektra vyjadrili pripravenosť s ním spolupracovať. Tradičné pravica aj ľavica ale už dali najavo, že mu nič nedajú zadarmo a že sa chcú pripravovať na parlamentné voľby.

Nadšenie prejavili politici, ktorí Macrona podporujú. Medzi prvými sa ozval centrista Francois Bayrou, ktorý sa sám vzdal kandidatúry, čím pomohol Macronovi k odpichnutiu sa počas predvolebnej kampane medzi favoritov. "Francúzsko vysiela do sveta posolstvo neuveriteľnej nádeje," povedal.

22:00 S vďakou sa obrátil na svojich voličov v príhovore víťaz francúzskych prezidentských volieb Emmanuel Macron. Voličom sľúbil, že na ich podporu nezabudne a nesklame ich.  V príhovore, ktorý už poňal v prezidentskom štýle, voličom sľúbil, že od pondelka vnesie do verejného života morálku a "demokratickú vitalitu".

21:40 Americký prezident Donald Trump sa zaradil medzi zahraničných politikov, ktorí blahoželali Emmanuelovi Macronovi k víťazstvu. Šéf Bieleho domu na twitteri uviedol, že sa veľmi teší na vzájomnú spoluprácu.

21:20 Marine Le Penová síce výrazne prehrala, napriek tomu neodchádza z prezidentských volieb úplne porazená. V prvom kole dosiahla historicky najvyššiu podporu pre svoju krajne pravicovú stranu Národný front, v druhom kole podľa odhadov dosiahla dvojnásobný zisk hlasov v porovnaní so svojím otcom Jeanom-Marie Le Penom, ktorý bol prekvapivým finalistom prezidentských volieb v roku 2002.

Le Penová pred svojimi voličmi v Paríži uvítala "historický výsledok", ktorý strana dosiahla v týchto voľbách, a zdôraznila, že pred parlamentnými voľbami sa opäť postaví na čelo FN.

21:00 Víťazovi Emmanuelovi Macronovi srdečne zablahoželal medzi prvými súčasný prezident Francois Hollande, ktorý ho podporil už v predvolebnej kampani. Počas hlasovania dopoludnia odkázal voličom, aby pri hlasovaní neurobili chybu.

20:45 Po oznámení prvých odhadov vypukol na nádvorí parížskeho múzea Louvre, kde má Macron pódium a tlačové centrum, burácajúci rev a ošiaľ. Masy jeho priaznivcov mávali francúzskymi trikolórami a po niekoľkých minútach od ohlásenia výsledkov začal dav spievať štátnu hymnu. Na mieste sú stovky novinárov z celého sveta.

20:40 "Dnes večer sa otvára nová kapitola našej dlhej histórie. Chcel by som, aby sme v nej znova našli nádej a dôveru," uviedol Emmanuel Macron v prvom vyhlásení po voľbách.

20:15 Marine Le Penová priznala prehru a v telefonickom rozhovore zagratulovala Emmanuelovi Macronovi k víťazstvu.

20:10 Víťazom francúzskych prezidentských volieb sa podľa odhadov stal centrista Emmanuel Macron. Získal 65,9% hlasov. Marine Le Penová má 34,1%. Vyplýva to z prvých odhadov po uzavretí volebných miestností.

19:20 Emmanuel Macron získal v druhom kole francúzskych prezidentských volieb najmenej 62 percent hlasov. Zhodujú sa na tom odhady zverejňované belgickými a švajčiarskymi médiami, ktoré sa opierajú o prieskumy medzi hlasujúcimi voličmi.

18:10 Francúzske úrady začali vyšetrovať útok hackerov na hnutie Vpred! prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Prípad má na starosti Jednotka pre vyšetrovanie podvodov v informačných technológiách. Útok vyšetruje ako "neoprávnené preniknutie do systému na automatické spracovávanie dát" a "porušenie listového tajomstva", informoval francúzsky denník Le Figaro.

17:30 V sobotu hlasovali Francúzi žijúci v zámorí. Podľa zdrojov belgického denníka Le Soir v zámorských oblastiach zabodoval Emmanuel Macron.

Belgický denník svoje tvrdenie o Macronovom vedení v zámorí opiera o "spoľahlivé zdroje". Le Soir poukázal na to, že Francúzi v zámorských oblastiach obvykle uprednostňujú kandidátov z ľavicovej časti politického spektra, ktoré v tomto prípade čiastočne reprezentuje Macron.

17:20 Volebná účasť na druhom kole volieb o 17.00 h dosiahla 65 percent. Oznámilo to francúzske ministerstvo vnútra. Účasť je nateraz o štyri percentá nižšia ako v rovnakom čase počas prvého kola volieb.

16:50 Emmanuel Macron získal podľa belgických médií viac ako 60 percent hlasov. Belgický deník Le Soir a televízia RTBF vychádzajú z prieskumov, ktoré sa realizovali viac ako tri hodiny pred koncom hlasovania.

15:20 Parížske policajné riaditeľstvo informovalo, že bezpečnostné kontroly sa skončili a novinári sa môžu vrátiť.

"Po zistení podozrivej tašky bolo 300 novinárov požiadaných, aby oblasť z bezpečnostných dôvodov opustili a premiestnili sa inam," povedal predstaviteľ Macronovy kampane.

france-police_0a000002-3274-47bb.jpg

15:15 "Evidentne Francúzi môžu mať pocit, že politici neriešia ich problémy a to je živná pôda pre populizmus," uviedol Jurzyca v televíznej diskusii TA3 V politike.

14:45 Bezpečnostné zložky potvrdili, že pre "podozrivý objekt" v blízkosti Macronovho tlačového centra museli evakuovať celé nádvorie pri parížskom múzeu Louvre. Potvrdili, že na mieste zasahujú pyrotechnici a nevedeli povedať, kedy sa novinári i verejnosť budú môcť na nádvorie vrátiť.

13:56 Polícia pre bližie neurčenú hrozbu evakuovala priestor pred Louvrom v Paríži, kde Macron plánoval oslavy svojho prípadného víťazstva. Agentúre AP to povedala hovorkyňa Macronovej kampane Pauline Calmesová, podľa ktorej išlo o preventívne opatrenie. Bližšie podrobnosti o evakuácii zatiaľ nie sú známe.

 

Táto oblasť patrí k prísne stráženým miestam už dlhodobo, obzvlášť po tom, čo tam islamský radikál počas predvolebnej kampane napadol vojenskú hliadku. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude evakuačné opatrenie platiť. Macronovi stúpenci sa začali zhromažďovať v priľahlom parku.

13:30 Organizačný tím prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona vyhnal novinárov zo svojho volebného tlačového centra v srdci Paríža. Organizátori odmietli zdôvodniť, prečo museli novinári centrum opustiť. Vzhľadom na prítomnosť policajtov sú možné bezpečnostné dôvody.

Novinárov vyviedli zo stanového tlačového centra v areáli parížskeho múzea Louvre. V priebehu dvoch minút museli centrum opustiť desiatky novinárov z celého sveta. Organizátori napriek početným otázkam nechceli povedať, prečo museli novinári odísť. Krátko nato vyzvali žurnalistov, aby ešte viac vzdialili od tlačového centra.

france-election-80562-61ad12d862c74625976199c6d3e3ab27_0a000002-0579-c2c5.jpg

12:29 Volebná účasť dosiahla na poludnie hranicu 28,23 %, čo je približne o tri desatiny percenta menej ako v prvom kole. Oznámilo to francúzske ministerstvo vnútra. Pred 14 dňami bola účasť v rovnakom čase 28,5 %. Podľa médií je tak účasť stabilná, a to najpriek predĺženému víkendu, počas ktorého Francúzi oslávia 72. výročie druhej svetovej vojny.

11:16 Obaja prezidentskí kandidáti už odovzdali svoje hlasy. Emmanuel Macron spolu so svojou manželkou Brigitte odvolili v mestečku Touquet. Predtým, ako vošiel do volebnej miestnosti, si Macron podával ruky so svojimi stúpencami. S manželkou odvolili v miestnosti, v ktorej mali pred desiatimi rokmi svadbu.

france-election-24119-0303f82d8ace483882d9bc7630edd3f0_0a000002-e815-ce3e.jpg

Marine Le Penová volila v obci Henin-Beaumont. Členovia feministického hnutia tam niekoľko hodín predtým na protest proti kandidátke krajne pravicového Národného frontu vyvesili z kostola veľký transparent. Polícia aktivistov ihneď zadržala.

france-election-56875-f574a996967c48f3827a128a14930b14_0a000002-e831-84ce.jpg

10:58 Portál WikiLeaks, ktorý sa zameriava na zverejňovanie tajných informácií, naznačil v súvislosti s únikom dokumentov zo štábu Emmanuela Macrona možnú ruskú stopu. V metadátach sa podľa serveru objavuje meno pracovníka bezpečnostnej spoločnosti spojenej s ruskou vládou.

10:20 Ústavná rada oficiálne potvrdí výsledok volieb 10. mája. Meno nového francúzskeho prezidenta bude verejne vyhlásené deň nato. V nedeľu 14. mája sa skončí mandát úradujúcej hlavy štátu Francoisa Hollanda. Zároveň je to najneskorší možný dátum na odovzdanie moci novozvolenému prezidentovi.

Počas slávnostného ceremoniálu v Elyzejskom paláci dá svojmu nástupcovi odpaľovacie kódy k jadrovým zbraniam. Keď sa novozvolený prezident ujme moci, vymenuje nového premiéra, ktorého poverí zostavením vlády. Jej zloženie sa zrejme zmení po júnových parlamentných voľbách.

france-election-58785-9eb117266fd44938862051480e474eb9_0a000002-d836-975e.jpg

10:10 Ani jeden z kandidátov nebude voliť v Paríži. Emmanuel Macron odovzdá svoj hlas v mestečku Touquet na západe krajiny. Marine Le Penová bude voliť v Henin-Beaumont v blízkosti hraníc s Belgickom.

Ktokoľvek sa stane prezidentom, bude mať svoje prvenstvo. Vo Francúzsku ešte nikdy hlavou štátu nebola žena. Ak zvíťazí 39-ročný Emmanuel Macron, bude najmladším prezidentom v histórii. Nateraz je rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov.

Francúzi si tentoraz zvolia celkovo 25. prezidenta v poradí. Celkovo to bude len ôsma priamo volená hlava štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov bol prezident volený nepriamo.

9:38 Proti Le Penovej protestovalo päť aktivistiek feministického hnutia Femen. Demonštrantky, ktoré mali už tradične odhalené poprsie, zadržala polícia.

france-election-95306-5b46ed7bff894319ac47242f078902dd_0a000002-0ec6-7b13.jpg

9:20 Pozrite si aj profil druhého prezidentského kandidáta, Emmanuela Macrona.

9:15 Kto je Marine Le Penová? Pozrite si profil prezidentskej kandidátky.

8:00 Od ôsmej hodiny sú otvorené všetky volebné miestnosti v krajine. Voliči môžu hlasovať do 19.00 h, vo väčších mestách do 20.00 h. Vo Francúzsku je viac ako 47 miliónov oprávnených voličov.

france-election-89834-fa15c7cff14c422aabbce7a96a45b2b7_0a000002-fa27-d32b.jpg

7:10 Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 h do 19.00 h, vo veľkých mestách ešte o hodinu dlhšie. Rozhodovať sa bude vo vyše 60-tisíc volebných miestnostiach po celej krajine. Voľby pútajú svetovú pozornosť vzhľadom na rozsiahle právomoci francúzskej hlavy štátu. Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

7:04 Viac ako polovica Francúzov by si nevybrala za prezidenta ani jedného z dvoch kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola. Krajina je v tomto prípade rozdelená, najviditeľnejšie rozdiely sú pozdĺž náboženskej a rasovej línie.

6:45 Francúzske bezpečnostné sily sú v pozore. Z dôvodu eliminácie možných útokov vyšlo do ulíc viac ako 50-tisíc policajtov a vojakov. Počas hlasovania budú jednotky pripravené a maximálne zmobilizované.

06:30 Voľby môžu výrazne ovplyvniť voliči ultraľavičiara Jeana-Luca Mélenchona, ktorý sa síce nedostal do druhého kola, ale získal si slušnú popularitu. Dve tretiny jeho najvernejších sympatizantov odmietajú podporiť v druhom kole volieb Macrona.

06:10 Veľkým podporovateľom Le Penovej je aj svetoznáma herečka Brigitte Bardotová, ktorá sa posledné dekády venuje ochrane zvierat. Pozrite sa, prečo nechce voliť Macrona:

06:00 Centrista Emmanuel Macron sa s ultrapravičiarkou Marine Le Penovou stretli v strede týždňa v televíznej debate. Bola poriadne ostrá, jej hlavnými témami boli ekonomika, terorizmus, školstvo a Európa. 

Le Penová podľa analytikov nevedela dobre predstaviť svoj program, Macron vraj nevedel udržať na uzde svoje emócie. Centrista však mal navrch, tvrdia prieskumy. Za presvedčivejšieho ho označilo 63 percent divákov, zatiaľ čo jeho protikandidátka oslovila 34 percent respondentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok