Gratulácie aj sústrasť. Svetoví politici reagujú na francúzske voľby

TA3 TASR
8.5.2017 00:28

Na víťazstvo centristu Emmanuela Macrona v rozhodujúcom druhom kole francúzskych prezidentských volieb bezprostredne reagovalo viacero svetových politikov.

Francúzi odmietli nenávisť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Macronovi telefonicky zablahoželala a vyjadrila nádej na vzájomnú spoluprácu založenú na dôvere a tradičnom nemecko-francúzskom priateľstve. Rozhodnutie francúzskych voličov je podľa nej jasným vyjadrením podpory pre jednotnú a otvorenú Európu, uviedol kancelárkin hovorca Steffen Seibert.

Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn vyjadril nad výsledkom francúzskych volieb úľavu. Na Twitteri napísal: "Som veľmi potešený, že francúzsky ľud rozhodne odmietol Le Penovej politiku nenávisti." Bývalý líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage medzitým vyjadril svoju "sústrasť" Marine Le Penovej, porazenej krajne pravicovej kandidátke a vedúcej osobnosti Národného frontu, ktorú Macron v druhom kole volieb porazil so značným rozdielom percentuálnych bodov.

Farage, ktorý stál na čele úsilia o vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie, sa ju snažil povzbudiť slovami, že v roku 2022 môže byť víťazkou ona. Vo svojom tweete uviedol, že Macron "ponúka päť ďalších rokov neúspechu, posilnenia EÚ a otvorených hraníc".


Víťazstvo nad nacionalistkou

Belgický premiér Charles Michel privítal Macronove zvolenie a vyzval ho, aby sa zapojil do spoločných snáh o oživenie Únie. Jednoznačné víťazstvo nad nacionalistkou Le Penovou okomentoval na sociálnych sieťach odkazom "Bravo!" Škótska ministerská predsedníčka Nicola Sturgeonová napísala: "Nech žije Francúzsko. Gratulujem novému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi k jeho presvedčivému víťazstvu v ťažkom boji." Sturgeonová vedie Škótsku národnú stranu, ktorá podporuje nezávislosť Škótska a jeho pokračujúce členstvo v EÚ.

Na situáciu v Paríži zareagoval i Biely dom. Americký prezident Donald Trump na svojom obľúbenom Twitteri zablahoželal Macronovi k "ohromnému víťazstvu" a uviedol, že sa veľmi teší na spoluprácu s novou hlavou štátu Francúzskej republiky, hoci bezprostredne ho na návštevu Spojených štátov nepozval.

Ruský prezident Vladimir Putin poslal Macronovi blahoprajný telegram. "Francúzski občania vám zverili vedenie krajiny v ťažkej dobe pre Európu a svetové spoločenstvo. Nárast hrozby terorizmu a násilného extrémizmu je sprevádzaný eskaláciou lokálnych konfliktov a destabilizáciou celých regiónov. Za týchto podmienok je obzvlášť dôležité prekonať vzájomnú nedôveru a zjednotiť úsilie na zabezpečenie medzinárodnej stability a bezpečnosti," uvádza sa v telegrame.

Silná a pokroková Európa

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker krátko po oznámení prvých výsledkov volieb, ktoré už jasne naznačili Macronovo víťazstvo, budúcemu prezidentovi Francúzska zaslal krátky blahoprajný telegram.

"Chcem Vám zablahoželať za víťazstvo v prezidentských voľbách vo svojom mene ako aj v mene kolégia komisárov," napísal šéf exekutívy EÚ. A dodal, že osobne víta myšlienky, ktoré Macron obhajoval pred voľbami a to je silná a pokroková Európa, ktorá chráni všetkých svojich občanov. "Dúfam, že počas vášho prezidentského pôsobenia Francúzsko bude pokračovať v diskusii o budúcnosti Európy," dodal Juncker.

Strana európskych socialistov vo vyhlásení jej predsedu Sergeja Staniševa víta zvolenie Macrona za prezidenta Francúzska, zároveň však vyjadruje hlboké znepokojenie nad silným počtom hlasov pre Le Penovú. "Macron teraz čelí vážnym výzvam. Musí riešiť podmienky, ktoré viedli k tomu, že tak veľa francúzskym voličov sa rozhodlo pre krajne pravicového a populistického kandidáta," uviedol Stanišev. Vyjadril nádej, že Macron bude plniť svoju silne proeurópsku agendu na ktorej postavil predvolebnú kampaň.

Reagovali aj slovenskí štátnici

Novozvolenej hlave Francúzska zablahoželal v telegrame prezident SR Andrej Kiska. "Vaše víťazstvo je šťastným dňom pre všetkých, ktorí veria v jednotnú a silnú Európu. Spolupráca v Európskej únii založená na spoločných hodnotách je pre nás nenahraditeľná a vďaka nej sme schopní prekonať všetky výzvy dnes aj v budúcnosti," napísal Kiska v telegrame.

Premiér Robert Fico privítal zvolenie Macrona za francúzskeho prezidenta. "Francúzski občania si vybrali v slobodných voľbách svojho prezidenta a toto rozhodnutie treba rešpektovať. Verím, že táto voľba je dobrou správou pre budúcnosť Európskej únie a umožní hľadať členským štátom cestu k sebe, nie od od seba," uvádza sa v stanovisku Roberta Fica, o ktorom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Beatice Szabóová. Fico zdôraznil, že Európa v období po Brexite potrebuje stabilitu a konštruktívnu spoluprácu a že úloha Francúzska je v tejto oblasti nezastupiteľná.

Podľa predsedu NR SR Andreja Danka Francúzsko Slovensku ukázalo potrebnú jednotnú cestu, ako "zastaviť ľudí, ktorí v politike iba kritizujú a ponúkajú len konflikt a sebecké riešenia." Potešenie z Macronovho úspechu vyjadril na Twitteri aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Vnímame túto voľbu ako uznanie pretrvávajúcej atraktívnosti hodnôt a princípov, o ktoré sa doterajšia európska spolupráca opierala, a zároveň ako prejav vôle pokračovať v budovaní spoločného projektu," píše sa vo vyhlásení slovenského rezortu diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok