Macron vystúpil s prejavom: Čaká sa, že Francúzsko bude brániť svetlo

TA3 TASR
8.5.2017 01:45

Na Francúzsko sa pozerá Európa i svet a očakávajú od neho, že bude brániť svetlo, slobodu a že prinesie novú nádej, povedal svojim prívržencom Emmanuel Macron. S priaznivcami sa stretol na nádvorí parížskeho múzea Louvre. Radostný dav sa do jeho príchodu zabával pri bohatom hudobnom programe.

Teatrálny nástup a hymna

Macronov tím premietal davu ešte pred jeho príchodom naživo video, ako sa s svojou kolónou približuje k Louvru. Keď Macron vystúpil z auta, pomaly niekoľko minút teatrálne kráčal k pódiu za zvuku hymny EÚ.

"Dnes večer sa na nás pozerá Európa, pozerá sa na nás svet a čaká od nás, že budeme brániť svetlo, slobodu a že prinesieme novú nádej, humanizmus, bezpečnosť," vyhlásil pred Macron davom priaznivcov. Predstúpil pred nich osobne približne dve a pol hodiny po ohlásení prvých odhadov výsledkov. Odmenili ho radostným jásotom.

france_0a000002-b144-8d6a.jpg

Podobne ako v prvom prejave, ktorý si fanúšikovia Macrona pred Louvrom pozreli na obrazovke, povedal, že sa cíti byť zaviazaný dôveru prejavenou hlasmi voličov. Sľúbil, že im bude vždy hovoriť pravdu a ochráni ich pred každým nebezpečenstvom.

Bohatý kultúrny program

V prejave prehovoril aj k voličom svojej súperky Marine Le Penovej. "Dnes ste vyslovili zlosť, nesúhlas a možno protest. Spravím všetko pre to, aby ste po týchto piatich rokoch nemali dôvod voliť extrém," odkázal Macron. Prejav zakončil francúzskym mottom "sloboda, rovnosť, bratstvo" a zvolaním "nech žije Republika, nech žije Francúzsko!".

Po prejave prišla na pódium jeho manželka Brigitte a držiac sa za ruky začali spievať hymnu, k čomu sa pridal aj zhromaždený dav. Potom hudobno-tanečný program pokračoval.

Od vyhlásenia prvých odhadov výsledkov o 20.00 h večer do príchodu Macrona bol pri Louvri bohatý program. Vystúpilo viacero umelcov, ktorých priebežne striedal DJ, hrajúci rozveselenému davu do tanca. Ľudia pri tancovaní mávali francúzskymi vlajkami. Podľa priebežných výsledok po sčítaní polovice hlasov získal Macron viac ako 61-percentnú voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok