Fico a Sobotka sa stretli s Merkelovou, zhodli sa na podpore priemyslu

TA3 ČTK TASR
3.4.2017 06:36

Slovensko, Nemecko a Česko sa budú ešte viac sústrediť na oblasť posilňovania priemyslu, osobitne automobilového. V Berlíne sa na tom zhodli ministerskí predsedovia týchto krajín - Robert Fico, Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka.

Mimoriadne vážny záväzok

Výsledkom stretnutia, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti 25. výročia podpisu nemecko-česko-slovenskej zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci, je vzájomná dohoda, podľa ktorej sa v blízkej budúcnosti stretnú ministri hospodárstva, hospodárske zväzy a vládni predstavitelia zodpovední za vedu, výskum a inovácie. Úlohou spoločnej diskusie bude podľa Roberta Fica pripraviť konkrétne návrhy.

"Toto považujem za mimoriadne vážny záväzok, ktorý sme dnes prijali na našom stretnutí," ozrejmil s tým, že Slovensko, Nemecko a Česko tvoria významný priemyselný trojuholník v strede Európskej únie a sú aj jadrom automobilového priemyslu.

"Všetkým trom krajinám je jasné, že musíme posilniť konkurencieschopnosť, hospodársku situáciu a aj situáciu nášho výskumu," skonštatovala kancelárka Angela Merkelová. Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka pripomenul, že pred automobilovým priemyslom stoja výzvy, čo sa týka elektromobility, autonómneho riadenia či digitalizácie výrobného procesu.

Spoločné záujmy

"Tieto technologické zmeny sú príležitosťou k tomu, aby sme udržali konkurencieschopnosť, zvýšili kvalitu pracovných miest a myslím si, že naše vlády majú spoločný záujem, aby ich krajiny v týchto výzvach obstáli," uviedol Sobotka.

Slovenský a český premiér poďakovali spolkovej kancelárke za podporu, ktorú Nemecko poskytovalo obom krajinám pri ich integrácii do Európskej únie a NATO. Okrem trilaterálnych otázok sa lídri venovali aj téme budúcnosti Európskej únie. Merkelová pochválila, ako Slovensko zvládlo úlohu predsedníckej krajiny v Rade EÚ.

Slovenský premiér na tlačovej konferencii po schôdzke vyhlásil, že najväčšou otázkou v nových členských štátoch EÚ je rýchlosť približovania sa životnej úrovne ich obyvateľov k priemeru Únie. Jedným z hlavných nástrojov v tejto súvislosti bude podľa neho kohézna politika, kde treba diskutovať o jej novej podobe.

Premiérov prijme aj Steinmeier

"My sa tejto diskusie neobávame, práve naopak, voláme po väčšej miere prísnosti, po odstránení byrokratických prekážok, voláme možno po investičných výnimkách, ktoré by umožnili, aby sme tieto zdroje čo najefektívnejšie využili na rozvoj členských štátov a na naše približovanie k takým vyspelým krajinám, ako je Nemecko," uviedol.

Fico a Sobotka absolvovali s Merkelovou na Úrade spolkovej kancelárky pracovný obed. Na programe bola aj ich diskusia so študentmi troch krajín na tému Príspevok strednej Európy k európskej budúcnosti.

Pri príležitosti výročia podpísania zmluvy prijme slovenského a českého premiéra aj novozvolený nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Politici by mali spoločne zhodnotiť vzájomné vzťahy krajín, diskutovať majú tiež o európskych a medzinárodných otázkach.

Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci z 27. februára 1992 bola aktom uzatvoreným medzi pokojne znovuzjednoteným Nemeckom a Československom, ktoré sa rozdelilo mierovou cestou o necelý rok neskôr. Vo svojej dobe pripravila cestu pre konsolidáciu vzájomných vzťahov dvoch susedných krajín, ktoré boli viac ako 40 rokov oddelené železnou oponou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok