Fico v Paríži hovoril o korupcii aj o tisíckach obvinení bez dôkazov

TA3 TASR
30.3.2017 12:48

Korupcia je témou, ktorá v súčasnosti hýbe celou politikou a spoločnosťou a Slovensko jej venuje veľmi veľkú pozornosť. V boji proti korupcii sme na Slovensku urobili mnoho vážnych krokov. Na Globálnom fóre OECD proti korupcii a za bezúhonnosť v Paríži to uviedol slovenský premiér Robert Fico.

Uviedol príklady opatrení

Fico vystúpil na tomto fóre s príhovorom a absolvoval aj rokovanie s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Josém Ángelom Gurríom. Prácu OECD ocenil s tým, že organizácia je mimoriadne efektívna, pokiaľ ide o jej schopnosť sústrediť sa na konkrétny problém v danej krajine.

Fico pripomenul, že Slovensko požiadalo OECD, aby vypracovala audit našej legislatívy. "Prvé výsledky budeme vedieť v júni," povedal premiér. Sľúbil, že s prípadnými pripomienkami OECD bude Slovenská republika pracovať.

Ako konkrétne príklady boja proti korupcii na Slovensku spomenul prijatie tzv. protischránkového zákona, elektronické trhovisko či zákon o ochrane oznamovateľov trestnej činnosti. "Chcem povzbudiť ľudí na Slovensku, že ak majú informáciu o korupčnom správaní, aby sa to nebáli oznámiť," vyjadril sa premiér. Ocenil pritom prácu polície v tejto oblasti.

Kritizoval opozíciu

Fico sa nevyhol kritike opozičných politických strán: "Od rána do večera sú tu tisícky obvinení bez dôkazov. Toto boju proti korupcii nepomáha," uviedol. On sám by bol veľmi rád, keby jeho návšteva v Paríži bola vnímaná aj ako snaha posunúť túto tému do oblasti racionálnych riešení.

Globálne fórum OECD v Paríži sa koná počas dvoch dní. Jeho témou sú napríklad otázky prevencie pred korupciou, jej trestnoprávne aspekty či antikorupčné stratégie. OECD je organizácia, ktorá zastrešuje štáty so silnou ekonomikou, uznávajúce hodnoty a princípy demokracie a trhovej ekonomiky. Sídli v Paríži, v Château de la Muette.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok