Zvieratá sú schopné súcitu, ukazuje jedinečné video

TA3
25.3.2017 09:54

V zambijskej rezervácii sa podarilo zachytiť ojedinelé správanie šimpanzov. Záznam ukazuje matku, ktorá po smrti zostala so svojim synom a starala sa o jeho telo.

Zvieratá sú schopné súcitu, ukazuje jedinečné video
SITA/AP

Špeciálny vzťah

Na videu môžeme sledovať, ako šimpanz s pomocou drievka čistil zuby inej opici. Samotné použitie kusa stebla ako nástroja je zaujímavým okamihom, ale nejde o to najväčšie prekvapenie. Veľkú pozornosť vedcov pritiahol záznam preto, lebo ošetrovaná opica bola mŕtva. Začala sa diskusia, či a ako dokážu ľuďom podobné opice chápať smrť.

Ústrednými postavami videa sú 33-ročná samica Noel a mladý šimpanz Thomas. Noel si Thomasa adoptovala po osirení a správala sa k nemu ako k synovi.

Mladý šimpanz však zomrel, zrejme na infekciu pľúc. Pri jeho mŕtvom tele sa zhromaždila celá šimpanzia skupina, ale špeciálnu starostlivosť mu venovala práve jeho matka. Našla pevnú stonku a pomocou nej mu veľmi starostlivo čistila zuby a v činnosti pokračovala, aj keď ostatné šimpanzy odlákala vidina potravy. Sledovať ju zostala len jej pokrvná dcéra.

simpanzy-stvorkombo_0a000002-af7c-875a.jpg

Zvierací súcit

Vedecký tím z britskej University of St Andrews pozoroval šimpanziu skupinu súhrnne 8000 hodín, ale nikdy nevideli nič podobného. Zručné narábanie primitívnym nástrojom nie je u týchto inteligentných zvierat novinkou, ale starostlivosť o mŕtveho jedinca prekvapila. V mnohom sa podobala ľudskej empatii. Výskumníci predpokladajú, že väzby, ktoré medzi sebou opice nadviazali, mohli byť tak silné, že ovplyvňujú ich správanie aj po smrti jedného zo spoločenstva.

"Táto správa je dôležitá, pretože ukazuje, že ľudský druh nie je výlučne jediný schopný súcitu," pretlmočil pozorovania vedúci štúdie Edwin van Leeuwen.

simpanz-detail_0a000002-b055-caee.jpg

Vedci špekulujú, že Noel zostala so svojim synom, lebo si uvedomila, že mŕtve telo nie je neživý objekt, ale stále zostáva sociálnou bytosťou. Alternatívnou možnosťou je tiež zvedavosť opíc, ktoré prekvapila nečakaná udalosť - smrť a chceli sa dozvedieť viac o tomto pre nich nezvyčajnom stave.

Posmrtná starostlivosť u opíc by mohla vniesť svetlo aj do evolúcie ľudských rituálov súvisiacich so smrťou. Doteraz sa predpokladalo, že posmrtná starostlivosť, ktorá patrí k základným obradom mnohých civilizácií, je výlučne ľudská záležitosť. Toto video však poskytlo argument aj sociálnym vedcom, ktorí sa snažia ľudské chovanie ukotviť hlbšie do evolúcie a začiatok posmrtných rituálov datujú do dôb spoločného predka ľudí a šimpanzov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok