Prichádza prelomová antikoncepcia. Funguje na opiciach, bude aj na mužoch?

TA3
11.2.2017 19:54

Prichádza ďalšia sexuálna revolúcia? To zrejme nie, ale na trh by sa v blízkej dobe mohol dostať prostriedok, ktorý úplne zmení pohľad na oblasť antikoncepcie.

Prichádza prelomová antikoncepcia. Funguje na opiciach, bude aj na mužoch?
ČTK/Lehtikuva/Martti Kainulainen

Málo možností pre mužov

Muži nemajú v oblasti antikoncepcie veľa možností. Doteraz si mohli vybrať len vazektómiu, použitie prezervatívu, alebo presvedčiť partnerku, aby zodpovedné kroky podnikla ona. Teraz sa však začali objavovať nové metódy.

Vedecké tímy, ktoré vyvíjajú nové metódy v tejto oblasti, sa mohli vydať dvoma smermi. Mohli vyvíjať mužskú hormonálnu antikoncepciu, ktorá by podobne ako u žien urobila spermie neplodnými ešte v mužskom tele. Druhou možnosťou je postaviť spermiám v tele muža bariéru.

Antikoncepcia riešená hormonálnymi injekciami sa zatiaľ ukázala ako zradná. Pri testovaní sa rýchlo prejavili nežiadúce vedľajšie účinky - napríklad depresie a priberanie.

V roku 2015 japonskí vedci prišli na to, že proteín kalcineurin pomáha spermiám napredovať a aj prelomiť membránu ženského vajíčka. Na myšiach sa ukázalo, že keď sa zablokujú gény zodpovedné za tento proteín, myšiaci sa stali neplodnými.

20070103-214018-gti104_0a000002-bfa5-063c.jpg

Načo ovplyvňovať celé telo?

Výrazný posun vo vytvorení modernej mužskej antikoncepcie sa aktuálne podaril vďaka opičím samcom. Skupinke 16 opičiakov totiž výskumníci aplikovali gél blokujúci spermie – a výsledky sú údajne výborné. Výskumníci z Parsemus Foundation si myslia, že tento gél s názov Vasagel by mohol byť pripravený na použitie za pár rokov.

Myšlienka Vasagelu nestojí na hormonálnej manipulácii. "Načo manipulovať celé telo, keď existuje malá rúrka, cez ktorú plávajú všetky spermie?" pýtajú sa výskumníci.

Vasagel sa vstrekne do semenovodov, kde blokuje spermie, keď sa uvoľnia. Injekcia sa aplikuje s použitím anestetík. V istom zmysle ide akoby o simulovanie vazektómie, pri ktorej sa prerušia semenovody, ale v prípade gélu nejde o trvalé chirurgické riešenie. Zablokované spermie sa v tele absorbujú.

vasalgel-infographic-lina-web-vyrez_0a000002-c432-868f.png

Ani jedna gravidná opica

Opičí samci žili v spoločnom výbehu so samicami a celý pokus trval minimálne jeden cyklus párenia. Výsledok? Ani jedna zo samíc nezostala gravidná. "Je veľmi dôležité, že to fungovalo a že to bolo bezpečne aj u zvierat, ktoré sú podobné ľuďom," vysvetlila prínos výkonná riaditeľka medicínskej výskumnej organizácie Elaine Lisserová.

Jednej z opíc podali gél nesprávne a u ďalšej sa objavil granulóm, ale zvyšok zareagoval dobre. Lisserová poznamenala, že pri vazektómii je riziko zápalov a granulómov vyššie. Výskum bude pokračovať na iných zvieracích skupinkách, u človeka sa očakáva testovanie v budúcom roku.

Myšlienka nahradenia vazektómie vstreknutím gélu nie je úplne nová. Podobný prístup sa už testoval v Indii. Do mužského mieška sa vstrekol polymér s názvom Risug, ktorý znefunkčnil spermie. Po testoch na zvieratách už prebehlo aj testovanie na mužoch v Indii a výsledky ukázali 100-percentnú účinnosť.

Kľúčovým zmyslom novej antikoncepcie však nie je len zabránenie spermiám oplodniť vajíčko, ale aj možnosť návratu k pôvodnej plodnosti. V prípade Vasagelu sa overovalo riziko, či zablokované spermie nespustia imunitnú reakciu tela, ktorá sa prejaví ako sterilita. Testy ukazujú, že telo sa môže po injekčnom znovurozpustení gélu kompletne zotaviť. Tento predpoklad sa zatiaľ potvrdil len u králikov, opičích samcov testujú práve teraz.

Témy: India
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok