Opozícia je podozrievavá. Návrh k amnestiám má podľa nej háčik

TA3 SITA TASR
15.3.2017 15:00

O amnestiách budú na ÚS rozhodovať Mečiarovi nominanti, obáva sa šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorý spolu s ďalšími opozičnými predstaviteľmi reagoval na vládny návrh. Ten chce amnestie zrušiť hlasovaním v parlamente, ktoré má následne odobriť ústavný súd. Ján Budaj, ktorý sa o vysporiadanie sa s dedičstvom mečiarizmu snaží už roky, návrh považuje za zložitú koncepciu, ktorú koalícia neobhájila pred verejnosťou.

Nečitateľná a zložitá?

Koalícia podľa Budaja prišla s nečitateľnou a zložitou koncepciou zrušenia amnestií a je otázka, či je tento návrh myslený vážne a úprimne. "Dostal som nečakanú správu, že politici, ktorí to doteraz odmietali, sa rozhodli podporiť zrušenie amnestií a po tejto stránke sa teším. Na druhej strane prišli s nečitateľnou a zložitou koncepciou, o ktorej sme sa dozvedeli len teraz," povedal Budaj. Opozičný poslanec pripomenul, že právnické kapacity podporili práve jeho ústavný zákon a ani líder Mosta-Híd Béla Bugár v ňom podľa jeho slov nevidel nedokonalosť. "Teraz sa im to zdá nedokonalé a hľadajú zložitú cestu," myslí si.      

Budaj zdôraznil, že ústavný súd už v roku 1993 rozhodol o otázke, aké postavenie majú ústavné zákony v našom ústavnom systéme. "Rozhodol, že sú rovnocenné s ústavou a nemožno ich skúmať ústavným súdom. Od roku 1993 tak ÚS žiaden ústavný zákon neskúmal," argumentoval. Budaj sa preto pýta, prečo má byť teraz práve prípad amnestií posudzovaný ústavným súdom. "Prečo má byť oklieštená možnosť poslancov hlasovať o ústavných zákonoch a má sa to preverovať ústavným súdom? Oni teraz navrhujú zmenu vzťahu medzi najvyššími ústavnými inštitúciami, a toto veľmi problematizuje môj pohľad na iniciatívu premiéra Fica. Obávam sa, že to šili horúcou ihlou," podotkol.

O amnestiách rozhodnú Mečiarovi nominanti

Poslanec Martin Poliačik v mene SaS vyhlásil, že dnes už občanov nezaujíma, kto a ako amnestie zruší. "Ale na Slovensku nemôže platiť, že ústavné je to, čo za ústavné vyhlási premiér. Ak 26 odborníkov povedalo, že sa amnestie majú a dajú zrušiť ústavným zákonom, tak neexistuje dôvod, prečo by mal byť premiérov názor platnejší. SaS rešpektuje názor 26 právnikov," uistil. Podľa Poliačika je však neakceptovateľné, aby návrh koalície išiel v skrátenom legislatívnom konaní. "Nerozumiem, prečo Bugár a Fico nedokážu počkať pár týždňov na normálne legislatívne konanie a musia to hnať. V prvom rade sme pripravení podporiť Budajov návrh, kým nedostaneme argument, prečo sa 26 právnikov mýli," odkázal.     

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič upozornil, že väčšina súčasných ústavných sudcov sú práve nominanti Vladimíra Mečiara. "A oni majú rozhodovať, či zrušia amnestie. Toto je perfídny návrh Fica," vyhlásil. To, ako bude poslanecký klub OĽaNO-NOVA o koaličnom návrhu hlasovať, bude podľa jeho slov závisieť najmä od Budajovho postoja. Opozičné hnutie Sme rodina by vládou schválený balík malo podporiť, pokiaľ tam nebude nejaký háčik. "V prípade, že to bude v poriadku, zrušia sa Mečiarove amnestie a nebude to len úskok vládnej koalície, tak tento návrh podporíme,“ povedal predseda hnutia Boris Kollár.

Schvaľovanie v zrýchlenom konaní

Novela ústavy a návrh ústavného zákona na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií získali podporu vlády. Tá tiež odsúhlasila, že legislatívny materiál pripravený odborníkmi vládnej koalície sa bude schvaľovať v zrýchlenom konaní. Na spoločnom riešení sa predsedovia koaličných strán dohodli v pondelok a teraz po stretnutí koaličnej rady predstavili konkrétny návrh, o ktorom následne rokoval kabinet. Netýka sa iba roky diskutovanej otázky zrušenia Mečiarových amnestií, ale zakotvuje aj novú kompetenciu parlamentu do budúcnosti.     

Parlament by mal mať možnosť zasiahnuť v prípade individuálneho zlyhania prezidenta SR pri udelení amnestie alebo milosti. Rozhodnutie poslancov musí následne v lehote 60 dní potvrdiť ústavný súd. To má platiť i v prípade vládou schváleného návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií a milosti prezidenta Michala Kováča. O tom má parlament rokovať na marcovej schôdzi.    

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok