Politici reagujú na amnestie, kotlebovci si návrh doštudujú

TA3 TASR SITA
15.3.2017 12:28

Koalícia informovala o spôsobe, akým chce po rokoch zrušiť kontroverzné Mečiarove amnestie. Podľa Milana Krajniaka len presúva zodpovednosť a podľa Martina Poliačika ide zbytočne meniť ústavu. Kotlebovci sa vyjadriť nevedeli, návrh si ešte musia doštudovať.

Politici reagujú na amnestie, kotlebovci si návrh doštudujú
SITA

Zmena ústavy nie je nutná?

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak sa obáva, že sa vládna koalícia chce vzdať zodpovednosti za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara a presunúť ju na ústavný súd. Ako povedal, ÚS má posudzovať súlad zákonov s ústavou a nie ústavy s ústavou.

Podľa podpredsedu Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko Milana Uhríka sa k takto zložitej téme nedá vyjadriť na počkanie. „Preštudujeme si návrh koalície s právnikmi a potom sa rozhodneme, či to podporíme,“ uviedol Uhrík. Opozičný poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik nepovažuje zmenu Ústavy za potrebnú na to, aby boli Mečiarove amnestie právne zrušené. Ako povedal, podľa neho nie je zmena ústavy nutná. „Až 26 najlepších ústavných právnikov jednoznačne potvrdilo, že amnestie je možné zrušiť len samotným ústavným zákonom, a preto SaS podporí zrušenie amnestií ústavným zákonom,“ povedal.

Za zrušenie je aj verejnosť

Koalícia navrhuje novelizovať ústavu a rozšíriť kompetencie parlamentu o právo zrušiť trojpätinovou väčšinou amnestie, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu ústavnému súdu posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestie, ak takéto rozhodnutie parlament prijme.

Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné alebo nie. O návrhu na zmenu ústavy by mali poslanci rokovať hneď na úvod marcovej schôdze. Potom, ako táto novela nadobudne účinnosť, tak bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosť prezidenta Michala Kováča.

Predseda parlamentu Andrej Danko potvrdil, že bude v parlamente u lídrov opozície hľadať podporu pre takéto riešenie. Podľa neho predložené riešenie je historickým kompromisom. Potešenie nad návrhom vyjadril aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý zdôraznil, že koaliční partneri mali vôľu a ochotu hľadať riešenie.

Ak toto riešenie získa podporu 90 poslancov v parlamente, malo by byť možné došetriť prípad zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny z 31. augusta 1995. Otázka Mečiarových amnestií a ich zrušenie je téma, ktorú politici opakovane otvárajú. Téma opäť začala rezonovať po smrti prezidenta Michala Kováča. Za zrušenie Mečiarových amnestií prijatím ústavného zákona sa vyslovilo vo februárovom prieskume agentúry Focus 63 percent respondentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok