NATO už nie je svetom mužov, šéf aliancie tak vyzval ženy do ozbrojených síl

TA3 TASR
8.3.2017 18:46

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval členské krajiny vojenskej aliancie, aby naberali viac žien do ozbrojených síl a funkcií v oblasti bezpečnostnej a obrannej politiky. Stoltenberg zdôraznil, že "ak chceme pre našu alianciu najlepších ľudí, musíme zabezpečiť, aby ženy mali významnejšiu úlohu. Nemôžeme robiť nábor iba z 50 percent populácie."

NATO už nie je svetom mužov, šéf aliancie tak vyzval ženy do ozbrojených síl
SITA/AP

Hoci 40 percent pracovníkov NATO tvoria ženy, Stoltenberg nie je, ako povedal, spokojný s počtom žien zastúpených vo vedení aliancie a výkonných funkciách. "NATO už nie je svetom mužov," pokračoval upozorňujúc na dosiahnutý pokrok v tejto oblasti. V súčasnosti tvoria ženy bezprecedentnú štvrtinu ministrov obrany aliancie, zdôraznil.

Dokazuje to, že "zmena je možná aj v organizáciách, v ktorých tradične dominovali muži, ako sú NATO či ozbrojené sily všeobecne". Zastúpenie žien v ozbrojených silách členských krajín NATO je najvyššie v histórii aliancie, napriek tomu dosiahlo iba 10,8 percenta v roku 2015. Počet žien zastúpených v operáciách NATO je ešte nižší - 6,4 percenta.

Stoltenberg hovoril o potrebe rozbiť "začarovaný kruh", keď niektoré ženy veria, že armáda nie je nič pre ne, a niektorí muži sú zasa presvedčení, že ženy nie sú pre vstup do armády dostatočne kvalifikované. Nórsko, odkiaľ Stoltenberg pochádza, povolilo v roku 1985 ako prvá z členských krajín NATO slúžiť ženám na ponorkách a podieľať sa na ďalších bojových funkciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok