Najvyšší šéfovia NATO a ruskej armády spolu po rokoch hovorili

TA3 SITA
3.3.2017 13:08

Šéf generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov telefonoval s predsedom vojenského výboru NATO Petrom Pavlom po prvý raz od zmrazenia vzťahov Severoatlantickej aliancie s Moskvou v roku 2014.

Najvyšší šéfovia NATO a ruskej armády spolu po rokoch hovorili
SITA/AP

Potvrdili potrebu spoločných krokov

O telefonáte informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré cituje agentúra TASS. Gerasimov hovoril s generálom Pavlom o bezpečnostných otázkach, možnostiach obnovy vojenskej interakcie, prevencii incidentov a účasti predstaviteľov Aliancie na medzinárodných podujatiach organizovaných ruským rezortom obrany.

Gerasimov svojmu náprotivkovi tlmočil znepokojenie Moskvy ohľadom sústredenia síl NATO v blízkosti ruských hraníc. Obaja generáli zároveň potvrdili potrebu spoločných krokov na zmiernenie napätia a stabilizáciu situácie v Európe.

Rusko zrealizuje viaceré cvičenia

Gerasimov taktiež informoval generála Pavla o vojenských cvičeniach, ktoré ruský rezort obrany plánuje realizovať v tomto roku. Obaja predstavitelia sa záverom telefonátu dohodli na pokračovaní bilaterálnych kontaktov.

Išlo o prvé stretnutie svojho druhu na najvyššej úrovni od apríla 2014, keď NATO prerušilo dialóg s Ruskom v dôsledku jeho anexie ukrajinského polostrova Krym a podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok