Matovičovi neumožnili, aby sa v náhradnom termíne ospravedlnil za výroky

TA3 TASR
8.2.2017 12:53

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič požiadal procedurálnym návrhom vedenie Národnej rady SR, aby mu vytvorilo náhradný priestor na ospravedlnenie sa za svoje údajne hanlivé výroky na adresu Židov. Plénum tento návrh nepodporilo.

Matovičovi neumožnili, aby sa v náhradnom termíne ospravedlnil za výroky
SITA/Marko Erd

Matovič: Šikanujete opozíciu

Ospravedlnenie od Matoviča žiada aj Mandátový a imunitný výbor NR SR, v opačnom prípade mu hrozí pokuta 1000 eur. Touto témou sa výbor ešte bude zaoberať, rozhodne o pokutách.

Šéf OĽaNO-NOVA už priestor v pléne vytvorený mal, a to 1. februára. Vtedy sa mal ospravedlniť aj v spoločnosti poslancov ĽSNS Milana Mazureka a Stanislava Mizíka, ktorí sa hanlivo vyjadrili na adresu islamu, a od výboru im hrozí rovnaká sankcia. Matovič bol však 1. februára oficiálne ospravedlnený z rokovacieho dňa 12. schôdze.

"Žiadam o vytvorenie priestoru na ospravedlnenie. Ak sa tak nestane, budem to považovať za úmyselné konanie vedenia NR SR. Je nedôstojné od vedenia NR SR, že takto šikanujete opozíciu," poznamenal Matovič.

Dostane náhradný termín?

Líder NR SR Andrej Danko ho v reakcii upozornil, že napriek ospravedlneniu pre iné pracovné povinnosti z 1. februára mal hodinu po tom v parlamente tlačovú konferenciu.

"Mali ste možnosť vystúpiť. O ospravedlnení vašej neúčasti budem rozhodovať 5. marca. Pravdepodobne ju neuznám, lebo bola účelová a špekulatívna s jasným cieľom vyhnúť sa ospravedlneniu. Uviedli ste dôvod, že máte iné pracovné povinnosti, ale boli ste tu a mali ste tlačovku," povedal Danko.

Mazurek a Mizík 1. februára v pléne vystúpili, svoje výroky však obhajovali a ospravedlnenie nepadlo. Šéf mandátového výboru Richard Raši vtedy povedal, že ak to legislatíva umožňuje, Matovič by mal dostať náhradný termín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok