Výbor chcel odsúdiť výroky kotlebovcov, pri hlasovaní však chýbali poslanci

TA3 TASR
6.2.2017 20:09

Ľudskoprávny výbor parlamentu chcel odsúdiť hanlivé protiislamské výroky poslancov za ĽSNS Milana Mazureka a Stanislava Mizíka, ale sa mu to nepodarilo. Na rokovaní totiž bolo málo poslancov.

Výbor chcel odsúdiť výroky kotlebovcov, pri hlasovaní však chýbali poslanci
SITA/Marko Erd

Kým bol Mazurek v rokovacej miestnosti, výbor hlasovať mohol. Napriek tomu, že chýbali viacerí poslanci, stále totiž bolo na prijímanie uznesení dosť hlasov. Poslanec však zasadnutie pred hlasovaním opustil a kvórum kleslo, čím výbor stratil uznášaniaschopnosť.

"Výbor s ľútosťou konštatuje, že vyjadrenia poslancov Milana Mazureka a Stanislava Mizíka, ktoré odzneli na schôdzi NRSR 1. februára, podnecujú rasovú, národnostnú a náboženskú neznášanlivosť a extrémizmus," píše sa v neprijatom uznesení. Mazurek navrhované znenie uznesenia odmietol, nemyslí si, že jeho vyjadrenia boli extrémistické a že podnecovali neznášanlivosť. Po vznesení námietok odišiel.

Mazurek a Mizík sa mali v pléne ospravedlniť za to, že islam nazvali "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla". Kotlebovci od začiatku vyhlasovali, že za svojimi výrokmi si stoja. Za výroky sa neospravedlnili, ešte ich doplnili o ďalšie. Hrozí im tisíceurová pokuta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok