Od vraždy Jána a Martiny ubehne päť rokov. Nechcel som tomu uveriť, správu som zakázal vydať, spomína Bárdy

ta3
20.2.2023 07:48

Zajtra uplynie už 5 rokov odkedy sme sa zobudili do hrôzostrašného rána. Ján Kuciak bol prvým zavraždeným novinárom od vzniku SR. Išlo o precedens, ktorý šokoval spoločnosť. O život prišla aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Ako tieto udalosti ovplyvnili Slovensko? Rozprávali sme sa so šéfredaktorom portálu Aktuality.sk Petrom Bárdym, pre ktoré Ján Kuciak pracoval.

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ubehlo už päť rokov. Ako hodnotí šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, pre ktorý Ján Kuciak pracoval, je neuveriteľné, čo všetko sa za uplynulých päť rokov udialo. "Ja som tomu najprv nechcel veriť a pamätám si, že som po príchode do práce zakázal kolegom vydať tú správu, kým to nebude stopercentne overené. Nechcel som si to pripustiť," spomína Bárdy na osudné ráno, keď sa dozvedel o vražde. "Bola to pre mňa tak veľmi stresujúca udalosť, že som sa naozaj možno správal veľmi iracionálne a do istej miery aj neprofesionálne," dodal.

Pre redakciu Aktualít to bola veľká rana, no navzájom sa museli podržať. Ako hovorí Bárdy, aj jemu samému bola redakcia veľkou oporou, a zároveň sa aj on snažil urobiť všetko preto, aby to celý kolektív dokázal zvládnuť s čo najmenšími bolesťami. Vražda Jána a Martiny zmenila režim práce v redakcie obrovským spôsobom. "My sme pred tou vraždou vôbec nepredpokladali, že na Slovensku môže byť záujem vraždiť novinárov pre prácu," hovorí šéfredaktor aktualít. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok