Najviac energie Slováci využívajú na vykurovanie a teplú vodu. Ako ušetriť a zároveň nezamrznúť?

ta3
26.1.2023 07:55

Sledujete, akú máte v domácnosti či na pracovisku spotrebu energií? Ako zistiť či ňou plytváme a ako sa ju naučiť efektívne regulovať? Návod ponúka Slovenská inovačná a energetická agentúra. Podrobnosti vysvetlila riaditeľka odboru komunikácie Sylvia Pálková.

"Posup pomoci je vždy rovnaký. My sa ich spýtame, akú majú spotrebu elektriny a tepla a podľa toho im vieme presne poradiť," priblížila riaditeľka odboru komunikácie Sylvia Pálková. Podľa jej slov sa Slováci oproti minulosti dnes viac zaujímajú o to, koľko energie spotrebujú a snažia sa informovať vopred. "Takto sme uvažovali aj v decembri, keď sme spúšťali webovú stránku Šetríme pre nás. Stránku sme zostavovali tak, ako obsluhujeme domácnosti v poradenských centrách. V prvom rade odporúčame domácnostiam, aby si zistili, akú majú spotrebu. Na tejto webovej stránke si túto spotrebu vedia porovnať," dodala.

Slováci najviac energie spotrebuvávajú na vykurovanie, podľa prieskumov je to až 73 % spotrebovanej energie. "Súvisí to s tým, že na Slovensku máme 60 % bytových domov zateplených a len 40 % rodinných domov, takže tam máme ešte veľké rezervy. Druhá najväčšia položka je teplá voda. Priemerná spotreba teplej vody na Slovensku klesla zo 16  ročne na osobu na 13 . To je dobrá informácia," dodala Pálková. 

Najviac vody sa spotrebuje pri sprchovaní a umývaní riadu. "Ak chceme byť úsporní a neplytvať teplou vodou, nemali by sme denne spotrebovať viac ako 40 litrov teplej vody," vysvetlila. Podľa Pálkovej slov je však potrebné vnímať každú domácnosť individuálne, neporovnávať sa navzájom so susedmi a hľadať konkrétne miesta, kde sa spotreba domácnosti vymyká priemeru. "Veľa úsporných opatrení v domácnostiacih nie je drahých. Sú opatrenia, napríklad výmena spotrebičov, ktoré sa vrátia do pár rokov. Vieme to presne vopred vyrátať," vysvetlila Pálková. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok