Bude stáť zákusok tridsať eur?

ta3
9.1.2023 13:06

Ceny energií stúpli desaťnásobne, nahor išli aj ceny surovín. Premietnuť toto zvýšenie nákladov do ceny výrobku je však nemožné. Zákusok upečený v elektrickej rúre za desaťnásobne vyššiu cenu elektriny slovenskí cukrári nepredajú, ani keby ho vyviezli do Rakúska. O tom, ako sa s infláciou a vysokými cenami energií boria slovenskí cukrári, ako im pomôže znížená DPH na gastro, o neférovej konkurencii v podobe domácich pekárok, ale aj o tom, ako sa líši spotrebiteľ v meste od toho na slovenskom vidieku sme hovorili s cukrárkou Erikou Nogovou.

Ako najhoršie na celej situácii hodnotia podnikatelia fakt, že na cene energií sa s dodávateľom nedá dohodnúť. Funguje to na princípe ber alebo nechaj tak.

Na rad tak prichádza šetrenie v podobe prepúšťania dlhoročných zamestnancov. Vzhľadom na to, že v cukrárskom fachu pracujú prevažne staršie ženy, tie potom končia na úradoch práce. Moja hostka hovorí, že nepotrebuje od štátu dotácie, ale slušné podmienky, aby mohla ďalej normálne podnikať a dávať ľuďom v regióne prácu.

Témy: Rakúsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok