Klus pre ta3: Považujem za osobnú politickú misiu, aby k predčasným voľbám nedošlo

ta3
8.11.2022 14:50

Redaktorka ta3 Diana Štrusová sa v NR SR rozprávala s Martinom Klusom. Pôsobil ako podpredseda parlamentu, neskôr bol štátnym tajomníkom ministerstva zahraničia a poslancom za SaS. V súčasnosti vystupuje ako nezávislý poslanec.

Bývalý člen klubu SAS Martin Klus ohlásil svoj odchod zo strany minulý týždeň pre rozdielne názory na smerovanie krajiny aj predčasné voľby. "Ten rozsah možno nie úplne rovnakých názorov, je podstatne väčší," uviedol nezaradený poslanec. Tému predčasných volieb však pokladá za hlavný dôvod svojho odchodu. "Verejne som vyhlásil, že považujem za svoju osobnú politickú misiu, aby k predčasným voľbám nedošlo," povedal.

Slovensko podľa neho s nimi nemá dobrú skúsenosť. "Všetky, ktoré sme mali, dopadli v neprospech demokratických politických strán," skonštatoval Klus. Priniesli však moc stranám s opačnou ideológiou, ktoré ju často zvykli zneužiť.

Strana SaS už niekoľkokrát blokovala rokovanie parlamentu. Aj takéto správanie mohlo byť dôvodom pre odchod poslanca Klusa. "Je to pomerne bežná opozičná prax. Ja už som ale predtým povedal, že sa na tom nebudem spolupodieľať," uviedol. Nemyslí si, že je to férové správanie voči občanom, ktorí očakávajú od strán predkladanie návrhov, ktoré im majú zlepšovať životné podmienky v krajine.

Nezívislý poslanec opustil aj post podpredsedu Národnej rady SR. Bol to pre neho dobrý krok? "Je to vyústenie určitého procesu. Netajím sa tým, že už v júli som hovoril, že nebolo správne dávať si požiadavky, ktoré nebolo možné naplniť," zhodnotil. Ďalej dodal, že stál za tým, aby sa zmenila koaličná dohoda a "aby sa dodržiavali pravidlá a nebol tu taký chaos, ako sme zažili na májovej a júlovej schôdzi".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok