Parlament po dlhšej prestávke zasadal, schválil viacero kľúčových noviel

ta3 tasr
8.11.2022 07:27

Poslanci v utorok po dlhšej prestávke pokračovali v rokovaní. Národnú radu pred vyše týždňom ochromil výpadok siete, ktorý spôsobil zle zapojený kábel poslancom OĽANO Robertom Halákom. Šéf parlamentu Boris Kollár preto presunul rokovanie. V utorok mali zákonodarcovia na stole vyše 70 návrhov zákonov.

Transparentnosť nadnárodných spoločností, ktoré prekročili určitú veľkosť, sa má zvýšiť transpozíciou spoločných pravidiel pre zverejňovanie informácií o dani z príjmov. Počíta s tým návrh zákona o účtovníctve z dielne Ministerstva financií, ktorý schválili poslanci parlamentu.

Zmenu čaká aj prijímanie opatrení pri tovare pod colným dohľadom. Tiež sa upraví postup na vymáhanie peňažných povinností podľa daňového poriadku. Vyplýva to z novely zákona o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi z dielne Ministerstva financií.

Zákon neprešiel

Zákon o spolupráci Národnej rady (NR) SR a vlády SR v záležitostiach EÚ sa nateraz meniť nebude. Poslanci v utorok neschválili novelu ústavného zákona z dielne poslancov SaS. Parlament tak nebude môcť poverovať Výbor NR SR pre európske záležitosti schvaľovať stanoviská aj k ďalším záležitostiam Európskej únie (EÚ) než len k právne záväzným aktom. Za legislatívnu zmenu hlasovalo 84 zo 144 prítomných poslancov, proti bolo 51 poslancov.

Najvyšší správny súd (NSS) SR bude mať pri volebných sťažnostiach dlhšiu lehotu na rozhodnutie. Predĺži sa z 30 na 90 dní. Vyplýva to z novely Správneho súdneho poriadku, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady SR.

Okrem iného bude môcť NSS odmietnuť žalobu v konaní vo veciach ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy aj vtedy, keď je zrejmé, že by jej nebolo možné vyhovieť. "Prijať rozhodnutie o odmietnutí žaloby z tohto dôvodu možno len jednomyseľne," píše sa v návrhu.  

Verejný ochranca práv zostáva

Z ďalšej novely Ústavy SR, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady SR vyplýva, že verejný ochranca práv bude môcť zostať vo funkcii až do zloženia sľubu nového ombudsmana. "Tým sa dosahuje ústavne legitímny cieľ zabezpečenia aktívnej ochrany základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb v konaní pred orgánmi verejnej správy a ďalšími orgánmi verejnej moci," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe návrhu.

Poslanci Národnej rady SR sa v utorok ráno venovali aj novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne Jany Žitňanskej (nezaradená). Počas diskusie predložila aj pozmeňujúci návrh.

Cieľom novely je podľa slov predkladateľky odstránenie krátenia peňažného príspevku na opatrovanie v prípade, že fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, je poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku a ďalších dôchodkov.

O 11.00 h by mali poslanci po technickej prestávke hlasovať o desiatkach prerokovaných bodov programu.

Čo ďalšie prešlo?

Zoznam omamných a psychotropných látok sa rozšíri, doplní sa napríklad o koncentrát konopy. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady SR. Zoznam sa rozšíri o dve omamné látky pre marcové rozhodnutie Komisie pre omamné látky Úradu OSN pre omamné látky a kriminalitu. Ďalších 12 psychoaktívnych látok chce doplniť ministerstvo vnútra. Rezort zdravotníctva doň navrhol zaradiť aj koncentrát konopy, čo je poloprodukt získaný z konopy technologickým procesom koncentráciou kanabinoidov.

Záchranná činnosť vykonávaná Horskou záchrannou službou by sa mohla zrýchliť a zefektívniť. Predpokladá to novela zákona o HZS, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania. Horským záchranárom by mohla novela umožniť využívať prevádzkové a lokalizačné údaje GSM zariadenia osoby v tiesni, ktorá je nezvestná.

Na Slovensku pribudnú dva nové pamätné dni. Deň obetí pandémie COVID-19 bude pripadať na 6. marca. Zároveň sa 22. september stane Dňom boja proti nenávistným prejavom na deťoch. Vyplýva to z dvoch noviel zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktoré schválili poslanci Národnej rady SR.  

Novelou Trestného poriadku by sa mohol zabezpečiť riadny procesný postup prehliadky priestorov výkonu advokácie tak, aby nedochádzalo k ohrozeniu práv občanov a k svojvoľným a nezákonným postupom orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Novelu nezaradenej poslankyne Kataríny Hatrákovej a poslancov zo Sme rodina posunulo plénum v utorok do druhého čítania.

Návrh má ukotviť postup, ktorý umožní izolovanie údajov relevantných pre trestné konanie spôsobom vylučujúcim vznik neprípustnej situácie znamenajúcej závažný zásah do práv jednotlivcov. Cieľom novely je zabrániť tomu, aby sa vykonaním prehliadky a získaním dôverných informácií dôležitých pre prípravu obhajoby klienta zasiahlo do práva na obhajobu a rovnosti zbraní v trestnom konaní.

Plénum posunulo do druhého čítania aj Hatrákovej novelu zákona o rodine. Mohol by sa ňou rozšíriť okruh osôb, ktorým môže súd zveriť dieťa do náhradnej osobnej starostlivosti. Aktuálne zákon podľa poslankyne neumožňuje subsumovať pod pojem "príbuzný maloletého dieťaťa" napríklad inú blízku osobu v pomere rodinnom alebo obdobnom vzťahu k dieťaťu.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok