Prevencia proti agresii na školách je dôležitá, hovorí školská psychologička. Čo je zle s našou spoločnosťou?

ta3
7.11.2022 07:59

Po obrovskej tragédii na Zámockej ulici v Bratislave útok sekerou na strednej škole v Novákoch a obvinenie z prípravy úkladnej vraždy. Čo je zle? Čo sa deje s našou spoločnosťou? Prečo sa mladí ľudia uchyľujú k takýmto činom a ničia životy sebe aj druhým? Pýtali sme sa školskej psychologičky Michaely Artemiou.

Vrah zo Zámockej mal 19 rokov a útočník so sekerou v Novákoch iba 16 rokov. "Mladí ľudia sú v súčasnej dobe viac ovplyvniteľný sociálnymi médiami, rovesníkmi a prostredím," vyjadrila sa školská psychologička Michaela Artemiou. Povedala aj, že žijú v komplikovanejšom svete, ako žili ich rodičia. 

Dôvody pre násilné skutky mladých ľudí môžu byť rôzne. "Môže ísť o konanie z dlhodobej frustrácie so snahou zviditeľniť sa," uviedla. Nemalú úlohu podľa nej zohráva násilný obsah na sociálnych sieťach a v médiách. Pocity, ktoré tento obsah u nich vyvoláva, sú následne v mnohých prípadoch neodkomunikované. 

V prípade 16-ročného útočníka hovorí psychologička o extrémnej agresii či agresivite. "Okolie môže no aj nemusí vnímať útočníka ako rizikovévo. Nemusí si to všímnúť," povedala. Mnohých mladých to podľa nej zasiahlo alebo sa ich to dotklo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok