Tóth o voľbách: Rozmohla sa falošná nezávislosť. Voliči preferujú kandidátov bez straníckych tričiek

ta3
31.10.2022 08:57

V spojených voľbách obhájila svoje pozície väčšina županov, primátorov a starostov. Jednoznačne zvíťazili nezávislí kandidáti. Prečo je tomu tak a aká kampaň sa v týchto voľbách osvedčila nám povedal Gabriel Tóth z Katedry komunikácie.

Jediným prekvapením spojených volieb bolo, že väčšinou uspeli nezávislí kandidáti. "Potvrdzuje to trend, ktorý sme videli už v predchádzajúcich komunálnych voľbách, že na miestnej úrovni voliči nemajú radi straníckosť," uviedol Gabriel Tóth z Katedry komunikácie v relácii Raňajky.

Ľudia podľa neho preferujú nezávislých kandidátov alebo aj kandidátov, ktorí síce majú podporu jednotlivých strán, kandidujú však ako nezávislí. 

"Je to trend, ktorý sa tu udržiava už niekoľko rokov a nebude sa ani meniť," myslí si. Voliči chcú podľa neho poznať kandidátov na lokálnej úrovni osobnejšie. To, komu dajú svoj hlas závisí od toho, či sa daný kandidát o niečo pričinil v obci a či má zásluhy.

Falošná nezávislosť?

Aj počas týchto volieb sa podľa Tótha rozmohol trend, že kandidát sa profiluje ako nezávislý, no za menom má viac ako jednu stranu, ktorá stojí za ním. Ako je to teda s nezávislosťou? "Je veľmi dôležité pozrieť sa na to, do akej veľkej miery kandidáti spolupracujú s danými stranami," uviedol Tóth. 

Spojené regionálne voľby 2022 ukázali, že strany podporovali kandidátov takmer minimálne. Ich kampaňové materiály nefigurovali v straníckých farbách, prípadne logo strany bolo maličké, umiestnené niekde v rohu. Vedia, že voliči nechcú stranického kandidáta, preto sa tým ani nechvália.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok