Nikde vo svete to nefunguje, u nás sa to stane realitou. Rodičia, ktorých deti pracujú na Slovensku, dostanú vyšší dôchodok

ta3
31.10.2022 07:30

Nikde inde vo svete to nefunguje, u nás sa to však čoskoro stane realitou. Rodičia, ktorí majú pracujúce deti na Slovensku, dostanú vyšší dôchodok. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o rodičovskom bonuse. No a seniori sa onedlho dočkajú 14. dôchodku. Viac podrobností k týmto témam nám povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

"V súčasnosti naši kolegovia v Sociálnej poisťovni pripravujú tzv. metodické usmernenia, ako budeme postupovať ďalej," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne. "Čo môžeme povedať v tejto chvíľi je, že rodičovský bonus bude vyplácaný jednorazovo, čiže za celý rok 2023," povedal Kontúr. Sociálna poisťovna bude pritom posielať rozhodnutia o vyplatení do septembra roku 2023.

Upozornil na to, že nie všetky deti môžu s rodičovským bonusom súhlasiť. "Pre to bude slúžiť elektronický formulár, ktorý bude zverejnený na webovej stránke Sociálnej poisťovne, ale o tomto všetkom budeme ešte viac informovať," uviedol hovorca Kontúr.

Seniori sa v lete dočkali 13. dôchodku a teraz čakajú na 14. dôchodok. Kto všetko má však na neho nárok? "V podstate, všetci poberatelia dôchodkov na Slovensku, či už hovoríme o starobných, predčasných starobných, vdovských, sirotských alebo aj o sociálnych dôchodkoch," informoval.

Dodal, že občanov, ktorí poberajú tieto dôchodky na Slovensku, je viac ako 1,4 milióna. Každý z nich má ten svoj dostať v decembrovom termíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok