Vražda dvoch LGBTI+ ľudí rozdelila Slovensko. Nenávisť voči inakosti za posledné roky narástla, hovorí sociologička

ta3
21.10.2022 08:26

Vražda dvoch LGBTI+ ľudí rozdelila Slovensko. Lomcuje nami hnev, krivda a nepochopenie. Prečo Slováci hneď ukazujú prstom na toho druhého a okamžite poznajú vinníka? A prečo sa slovenskí politici stavajú k ľuďom s inou sexuálnou orientáciou odmietavo? Odpovedala sociologička zo Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá.

"Časť ľudí sa prikláňala k tomu vysvetleniu, že ide zrejme o vraždu zo žiarlivosti. Tomu sa dá totiž rozumieť," hovorí sociologička. Vraždám z nenávisti však podľa nej vieme len ťažko pochopiť. 

"Komunita, ktorá bola zranená, mala v tom jasno. Ľudia LGBTI+ čakajú už minimálne 12 rokov na prípravu legislatívy, ktorá by im dala prístup k základným spoločenským obradom a inštitúciám, ktoré nám ostatným uľahčujú život," dodala Kusá.

Primárnym cieľom vraha boli politici, táto informácia však v spoločnosti vyšumela. Je vražda politika v našej spoločnosti ospravedlniteľnejšia? "Nie je vysvetliteľná ani ospravedlniteľná. Verím, že ľudia na Slovensku majú veľký odpor k takýmto činom," odpovedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok