Riziká jadrového útoku a odvety naň

ta3
5.10.2022 14:00

Nakoľko vážne treba brať slová politikov a generálov o jadrovom útoku a odvete, ktorá by znamenala otvorený konflikt medzi Ruskom a NATO? Bol už svet v minulosti takto blízko od nukleárneho konfliktu? Kto všetko sú dnes jadrové veľmoci a nakoľko rizikoví sú ich lídri? O tejto téme sme sa viac rozprávali s bývalým ministrom obrany a riaditeľom Inštitútu pre Centrálnu Európu Martinom Fedorom.

Exminister pripustil, že v súčasnosti prebieha horúca diskusia o tejto hrozbe, "ktorú na jednej strane netreba preceňovať, ale na druhej ani podceňovať". Rétoriku, ktorú volí Moskva nebolo podľa neho počuť desaťročia.

Martin Fedor tvrdí, že použitie zbraní hromadného ničenia nebolo v konfliktoch medzi mocnosťami nikdy považované za reálnu možnosť, pretože by to neprinieslo víťaza. Preto je to skôr používané ako nástroj politického nátlaku, uviedol. "Okrem horúcej vojny dnes sledujeme aj vojnu propagandy a nátlaku," povedal.

Dve kategórie jadrových zbraní

Podľa bývalého šéfa rezortu obrany majú jadrové zbrane dvojaký charakter. Prvým typom sú strategické jadrové zbrane, ktorými disponujú napríklad USA alebo Rusko. "Dokážu byť na nosičoch, ktoré môžu byť odpálené, a zničia veľké územia." Druhým druhom sú taktické jadrové zbrane, ktorých podstatou je použitie na bojisku.

Ak by Rusko použilo strategickú jadrovú zbraň, podľa Fedora by zo strany USA "musela prísť odpoveď rovnakým typom zbraní". Čo sa týka taktických zbraní, Rusko ich má k dispozícii približne desaťnásobne viac než krajiny NATO. "Možno preto sa Rusi v tejto oblasti cítia takí silní," povedal Fedor.

Rusko má podľa Fedora tri možnosti ako tieto zbrane použiť. Môžu ich odpáliť demonštratívne nad opusteným územím alebo vo vysokej výške priamo nad Ukrajinou. Druhou alternatívou je tieto zbrane použiť priamo v boji s ukrajinskými jednotkami alebo zaútočiť na ich infraštruktúru. Fedor uviedol, že existuje aj možnosť, že by touto zbraňou mohli zaútočiť aj na niektorý z členských štátov NATO.

Červená čiara

Použitie jadrovej zbrane by podľa bývalého ministra obrany znamenalo absolútnu izoláciu Ruska. Akékoľvek použitie takýchto zbraní odmietajú aj veľkí spojenci Moskvy, akým je napríklad Čína, pre ktorú by to bolo taktiež prekročenie červenej čiary.

Odpoveď na použitie jadrovej zbrane by musela byť zo strany spojencov pod vedením USA jednoznačná a odstrašujúca, myslí si Fedor. "Stále viac krajín sa snaží dostať k jadrovej bombe. Keď uvidia, že niekomu prešiel útok jadrovou bombou bez následkov, tak by to absolútne rozvrátilo poriadok vo svete," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok