Ako uchovať majetok pre ďalšie generácie / Efektívny prechod majetku na potomkov / Ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb

TA3
13.9.2022 18:13

Podľa európskych štatistík tvoria rodinné firmy v Európskej únii približne šesťdesiat percent všetkých podnikov a vytvárajú takmer polovicu pracovných miest v súkromnom sektore. Porovnateľná situácia je aj na Slovensku. Podľa Slovak Business Agency tvoria rodinné firmy šesťdesiat až osemdesiat percent všetkých malých a stredných podnikov. Ich počet bol pred štyrmi rokmi vyše štyridsať tisíc, pričom polovičku z nich tvorili mikroorganizácie s maximálne desiatimi zamestnancami. Ako zachovať majetok aj pre ďalšie generácie vám poradíme v nasledujúcich minútach.

Podiel rodinných firiem a úspešných podnikateľov na trhu neustále rastie. Tento biznis totiž nepredstavuje len investíciu v ekonomickom zmysle, často ide o súčasť života, teda akési „rodinné striebro“, ktorého sa nechcú vzdať. 

Cieľom väčšiny zakladateľov rodinných firiem je plynulý prechod majetku z generácie na generáciu. Ten sa však nemusí vždy podariť. Až 70 % rodín nedokáže úspešne previesť majetok z jednej generácie na druhú.

Kam investovať?

Správne investičné rozhodnutia sú pri zachovaní, resp. zveľadení hodnoty majetku, kľúčové. Ak rodina investuje medzigeneračne napr. do indexu S&P 500 a svoju investíciu nechá „pracovať“, na konci dňa sa bude tešiť z niekoľkonásobne väčšieho zhodnotenia ako rodina, ktorá investovala len počas jednej generácie, príp. s prestávkami.

Graf ukazuje, porovnanie dvoch rodín. Prvá rodina investovala kontinuálne. Druhá rodina vynechala 15 z porovnávaných 71 investičných rokov.  Napokon zarobila len 20 % z toho, čo prvá rodina.

Portfólio multigeneračných rodín by malo byť plne diverzifikované. Podľa reportu Wealth Global Family Offices majú rodiny svoj majetok uložený najmä v akciách (32,4 %), dlhopisoch (16,3 %), alternatívnych investíciách vrátane komodít (26,4 %), nehnuteľnostiach (18 %) a v hotovosti držia 7,6 % svojho majetku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok