Imigrantské gangy a rast ultrapravice

TA3
13.9.2022 14:02

Najväčší počet vrážd so strelnou zbraňou v Európskej únii, pouličné prestrelky, pubertálni nájomní vrahovia, bezradní policajti, ohrození civilní obyvatelia. Ulice švédskych miest sa zmenili na divoký západ. Vojakmi vo vojne gangov sú výlučne prisťahovalci. O bezpečnosti a sile organizovaného zločinu a o jeho vplyve na politiku sme sa rozprávali s bezpečnostným poradcom a generálom v zálohe Andorom Šándorom.

Štát nezvládol imigračnú politiku, nedokázal prisťahovalcov z iných, prevažne moslimských kultúr, začleniť do majoritnej spoločnosti. Netrval na podmienke, že imigranti musia ovládať úradný jazyk, vznikli celé segregované mestské štvrte, segregované školy a státisíce nezamestnaných a nezamestnateľných mužov aj žien.

Dôsledkom vojny prisťahovaleckých gangov je prepisovanie politickej mapy. Za posledných dvanásť rokov výrazne rastie podpora pravicových politických strán, ktoré odmietajú prisťahovalectvo.

V stredu, 14. septembra, budú známe výsledky švédskych parlamentných volieb. Predbežné dáta zo sčítania hlasov ukazujú, že protiimigračná strana Švédski demokrati má šancu byť najsilnejšou pravicovou stranou v parlamente. Bude táto zmena predzvesťou, že aj Európa začína prehodnocovať svoju imigračnú politiku? Alebo je už na zmenu neskoro? 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok