Obchod s ľuďmi prekvitá aj v dnešnej dobe. Ako sa z človeka stáva otrok?

TA3
23.8.2022 08:59

23. august je medzinárodným dňom spomienky na obchod s otrokmi. Generálna konferencia UNESCO ho vyhlásila v roku 1997 a má byť spomienkou na povstanie otrokov na Haiti v roku 1791. A aj keď u nás slovo otrok možno evokuje časy dávno minulé, nie je to celkom tak. Aj v dnešnej dobe prekvitá obchod s ľuďmi a práve o tých novodobých otrokoch sme sa rozprávali s riaditeľom odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra, Ing. Jozefom Halcinom.

“Otrok je obeťou trestného činu, ktorý je často organizovaný medzinárodne,“ povedal riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra, inžinier Jozef Halcin. Trestný čin má podľa neho niekoľko štádií. Uviedol, že v takejto organizácii existuje niekoľko kategórií úloh, ako sú ľudia, ktorí hľadajú obete alebo ľudia, ktorí zabezpečujú prevoz obetí.

“Najčastejšie ako sa to stáva Slovákom a Slovenkám je to, že zareagujú na fantastickú ponuku práce v zahraničí,“ povedal Halcin. Avizoval, že krajiny do ktorých sú najčastejšie Slováci lákaný sú Veľká Británia nasledovaná Nemeckom, Českom a Slovenskom. “Slovenská republika nie je imúnna voči tomuto trestnému činu,“ dodal.

Uviedol, že štatisticky sa stávajú obeťami častejšie ženy ale pomer je zhruba rovnomerný medzi mužmi a ženami. “Sexuálny biznis je v tejto oblasti najrozšírenejší,“ povedal Halcin. Dnes sú vraj častejšie prípady hľadania práce ako sú násilné únosy alebo únosy za pomoci drog.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok