Putin kalkuluje s rozdelením Európy

TA3
9.8.2022 13:08

Hosť v relácii Tak takto?! tvrdí, že Putin vo vojne kalkuluje s rozdelením Európy, európske demokracie považuje za slabé. Dodáva, že s rastúcou infláciou, eskaláciou energetickej krízy a hrozbou ekonomickej recesie rastie aj napätie v jednotlivých krajinách a lídri sa začínajú rozchádzať v riešeniach, ako prežiť dôsledky vojny na Ukrajine. Na zhoršujúcich sa životných podmienkach obyvateľov Európy zbierajú politické body populistické a extrémistické sily. Rovnako tak rastie napätie pre obavy zo zimy bez ruského plynu. Prerušenie jeho dodávok by znamenalo výrazný prepad ekonomík viacerých krajín závislých na ruskom plyne, medzi ktoré okrem Česka, Maďarska, Nemecka a Talianska patrí aj Slovensko. Ako Európa politicky a ekonomicky zvládne dôsledky vojny na Ukrajine sme sa pýtali analytika a bývalého spravodajského dôstojníka Igora Cibulu.

Vladimir Putin tvrdí, že európske demokracie sú slabé. Podľa Igora Cibulu vidí ruský prezident realitu čierno-bielo. "Európske demokracie niekedy zaostávajú. Ale vždy, keď došlo k nejakej kritickej krízovej situácii, dokázali sa koncentrovať a nadobudnúť takú dynamiku, že tú situáciu prekonali," povedal.

So sankciami treba narábať rozumne

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa krajiny EÚ rýchlo zhodli na tom, ako pomáhať, akým spôsobom prijímať utečencov a spoločne prijali päť balíkov protiruských sankcií. Pri tom šiestom už však došlo k nezhodám a prieťahom. Analytik za tým vidí pragmatický prístup niektorých štátov k štruktúre sankcií. Uviedol, že sankcie sú nutné, no je potrebné "racionálne zvažovať, ktoré zo sankcií v akom časovom horizonte použiť".

Na otázku, či sú Európania natoľko rozmaznaní, že neprežijú zimu iba s obmedzenými dodávkami plynu, Cibula odpovedal, že všetko bude závisieť od zdrojov, ktoré majú byť alternatívou voči ruskému plynu. "Je tu istý otáznik. No musíme si uvedomiť, že aj my sa nachádzame v určitej vojne proti agresorovi, ktorý má ambície diktovať budúcu bezpečnostnú štruktúru celého európskeho kontinentu," dodal.

Putin má autoritu ako Hitler

Bývalý spravodajský dôstojník konštatoval, že ruskí občania vplyv sankcií zatiaľ nepociťujú tak silno ako Európania. "Hlavné sankčné opatrenia týkajúce sa energonosičov na nich nemajú vplyv. Rusko pociťuje sankcie v oblasti špeciálnej výroby, teda v zbrojnom či automobilovom priemysle," vysvetlil.

Bežní Rusi to podľa neho vnímajú tak, že táto situácia im neuškodí ani v budúcnosti a spoliehajú sa na to, čo im hovorí prezident. "Putin má takú mieru autority, ktorú možno prirovnať k tej, akú mal Adolf Hitler v roku 1940," povedal.

"Analytici, ktorí sa zaoberajú históriou sankcií, poukazujú na to, že sankcie zasiahnu ekonomiku maximálne do úrovne tridsiatich percent," hovorí Cibula. Ako príklad uviedol autokratické režimy, aké sú v KĽDR, Venezuele či na Kube, ktoré dokázali sankcie ustáť.

Extrémisti nenachádzajú pochopenie

Aktuálna situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine dáva priestor na rast politickým pravicovým extrémistom. Podľa Cibulu však tento extrém má určitú hranicu nasýtenosti. "Preto napríklad strana Marine Le Penovej kulminuje na takej hranici, ktorá jej nedovoľuje zasadnúť si do Elyzejského paláca. Napriek tomu, že Francúzi sú nespokojní, tak Le Penovú za prezidentku nezvolia," objasnil.

To, že na vládnutie sú potrební partneri ako na domácej scéne, tak aj v Európe, si podľa analytika uvedomuje Giorgia Meloniová, líderka strany Bratia Talianska. "Kritizuje Putina a ruskú agresiu na Ukrajine. Uvedomila si, že takmer polovica Talianov odmieta poskytovať zbrane Ukrajine, stojí na rovnakých pozíciách ako Európska únia. Zo skúseností iných extrémistických pravicových politikov vie, že takíto ľudia nenachádzajú pochopenie ani v Bruseli, ani vo vlastných krajinách," povedal.

Moskva sa spolieha na demoralizáciu Ukrajiny

Vladimir Putin vyhlásenia o svojich cieľoch na Ukrajine prispôsobuje aktuálnej situácii. Podľa Igora Cibulu bude však bude snažiť získať celé územie Ukrajiny krok po kroku. "Spolieha sa na demoralizáciu ukrajinského národa a na rozklad ukrajinských politických elít. Kalkuluje, že tento tlak skomplikuje život nielen bežným Ukrajincom, ale taktiež vytvorí napätie medzi jednotlivými názorovými skupinami. Pretože ukrajinská elita na čele národa nie je taká jednoliata, ako si myslíme," uzavrel Cibula.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok