Británia zažíva turbulentné politické obdobie. Johnson by mohol budúci rok nahradiť Stoltenberga

TA3
30.7.2022 10:41

Veľká Británia zažíva turbulentné politické obdobie. Po sérii škandálov sa doterajší premiér Boris Johnson rozhodol podať demisiu na post lídra Konzervatívnej strany, čo ho de facto pripraví aj o premiérsku stoličku. Výber jeho nástupcu vrcholí a v hre ostali poslední dvaja kandidáti. Čo táto voľba pre Britániu znamená? Aká je aktuálna epidemická situácia v krajine a s čím treba rátať pri príchode na Britské ostrovy? O tom sme sa rozprávali s Petrom Mikitičom.

Pri Britov bolo odstúpenie Borisa Johnsona šokujúce. "Bol v takom rozpoložení, že ide bojovať a na druhý deň sa rozhodol takto. Bol pod obrovským tlakom nielen opozície, ale hlavne jeho spolustraníkov, konzervatívcov. Bolo tam viac ako 50 demisií, čo bolo najviac za 90 rokov v britskej politike," hovorí spolupracovník ta3.

Ako sa hľadá Johnsonov nástupca?

V britskej politike to funguje trochu inak než na Slovensku. Šéf vládnej strany sa automaticky stáva predsedom vlády. Nového lídra si volí členská základňa, ide asi o 200-tisíc konzervatívcov. Tí, ktorí mali záujem o post premiéra, potrebovali získať 30 hlasov a postupne vypadávali. Napokon zostali iba dvaja.

Aktuálne budú prebiehať ich volebné kampane a debaty. Kandidáti, ktorí chcú nahradiť Johnsona, budú musieť konzervatícov presvedčiť. O novom lídrovi konzervatívcov a novom premiérovi tým pádom nerozhodujú voliči.

Sunak je bývalý britský minister financií, má indický pôvod. Trussová je šéfkou diplomacie. Sunak sa snaží dane zvyšovať, Trussová ich chce naopak znižovať, hovorí Mikitič. "Medzi nimi sú rozdiely, ale politika podpory voči Ukrajine bude pokračovať," dodal.

Ako vnímajú voľbu Briti?

Politická situácia je v Británii ostro sledovaná. Konzervatívci si všímajú prieskumy, zároveň sa snažia, aby sa k moci nedostali labouristi. "V kuloároch sa špekuluje, že Johnson by mohol budúci rok nahradiť Stoltenberga na poste generálneho tajomníka NATO," oznámil Mikitič, podľa ktorého je to dosť pravdepodobné, keďže Stoltenberg by už nemal kandidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok