Mladí zdravotníci si balia kufre

TA3
20.7.2022 12:59

Hovorí sa o nich, že sú chrbtovou kosťou slovenského zdravotníctva, že sú nenahraditeľní a bez nich by systém nemohol fungovať. Faktom však je, že slovenské zdravotné sestry a pôrodné asistentky či asistenti na svojich výplatných páskach nevidia, že by si štát ich nenahraditeľnosť uvedomoval. O téme sme sa rozprávali s riaditeľom kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a vysokoškolským pedagógom Lukášom Koberom.

Minulý týždeň rokovali na úrade vlády o platoch lekárski odborári a v priebehu dňa sa k nim pridali aj sesterské odbory vedené poslankyňou za OĽANO a starostkou Kunerádu Monikou Kaveckou. Bolo to prekvapivé aj pre ich kolegov zo stavovských komôr sestier, pôrodných asistentiek aj záchranárov, ktorých na rokovania s premiérom nikto nepozval. 

V systéme chýba podľa analýz a pravidiel OECD až 18 tisíc zdravotných sestier a ďalších zdravotníckych profesií. Akú motiváciu majú ostávať na Slovensku, kde pre štát nie je prioritou ich dostatočné finančné zabezpečenie? Ako sa rozhodujú študenti, ktorí sa rozhodli vyštudovať zdravotnícke školy? Chcú ostať doma, alebo idú radšej hľadať šťastie a lepšie platové podmienky za hranice?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok