Politici robia to, čo im ľudia dovolia. Je ich expresívne správanie lákadlom?

TA3
2.5.2022 11:43

Ak čo i len trochu sledujete dianie v parlamente či tlačové konferencie politických strán, viete, že o krik, nadávky a vulgarizmy nie je núdza. Politická kultúra je niečo, čo na Slovensku pomaly, ale isto považujeme za raritu. Prečo je to tak? Prečo sú prejavy politikov vulgárne a miestami až agresívne? Je to možno aj stratégia? Práve na tieto otázky odpovedal odborník na marketing Pavol Minár.

Média ani ľudia nikdy neprestanú sledovať politiku pokiaľ tam figuruje konflikt. "Zo záberov zo správ si viac pamätáme expresívnejších poslancov. Svoje správanie neadresujú svojmu politickému oponentovi. V skutočnosti je ich správanie adresované svojmu voličovi," uviedol odborník na marketing Pavol Minár. 

Takéto správanie je podľa neho súčasťou komunikačnej stratégie, pretože nekultúrne správanie pomôže aj zneistiť politického oponenta. "Mediálnu pozornosť ľahšie získa tá politická strana, ktorá je na populistickej strane, pretože sa im ľahšie šíria mediálne chytľavé posolstvá. Každý bojuje o mediálnu pozornosť svojim spôsobom bez ohľadu na to, kto je z koalície a kto z opozície," hovorí Minár.

V spoločnosti rastie nespokojnosť, neistota, nervozita a opoziční politici tieto faktory využívajú a pracujú s nimi vo svoch prospech. "Tieto stratégie budú využívané pokiaľ budú jednotlivým politickým stranám rásť preferencie. Takže keď im takéto správanie spoločnosť dovolí, politici sa tak budú správať," doplnil Minár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok