Kontakt s inými kultúrami otvára nové pohľady. Podľa odborníčky je dôležitý najmä rešpekt

TA3
2.5.2022 11:01

Každá kultúra má svoje pravidlá, ako sa správať pri kontakte s inými ľuďmi. Na prvý pohľad sa nám možno zdá, že medzi nami a Ukrajincami je to veľmi podobné, predsa len sa však nejaké rozdiely nájdu. Nakoľko sme si s našimi východnými susedmi blízki po kultúrnej stránke nám popísala konzultantka medzikultúrnej komunikácie Eva Gáboríková.

Slováci sú v úvodných kontaktoch formálnejší. "Snažíme sa cudzích šudí spoznávať pomalšie, dávame tomu čas. Sme aj nepriami v rámci informácií, ktoré ľuďom dávame a aj v tomto je ukrajinská kultúra odlišná," uviedla konzultantka medzikultúrnej komunikácie Eva Gáboríková. Podľa nej je hlavný rozdieľ medzi slovenskou a ukrajinskou kultúrou najmä v ukrajinskej priamosti, je to pre nich prirodzenejšie, my to môžeme v určitých situáciach chápať ako urážku.

Medzi každou kultúrou sú pomerne veľké rozdiely. Vždy, keď sa človek dostane do nového prostredia, kde sa chce začleniť, musí sa priblížiť danej kultúre s tým, že jeho zvyky a správanie ostávajú zakorenené. "V úvode je dôležité aby sa kultúry navzájom rešpektovali. Musíme prijať to, že pohľad Ukrajincov na nás môže byť zo začiatku iný. Mali by sme im skôr pomôcť nás spoznať a začleniť ich," hovorí Gáboríková.

Ľudia sa väčšinou snažia robiť to, čo je najlepšie v ich kultúre. To však neznamená, že je to najlepšie aj v prostredí, do ktorého sa chcú začleniť. "Mali by sme sa snažiť pochopiť, že napríklad Ukrajinci nechápu niektoré veci tak, ako ich chápu Slováci. Preto je dôležité, aby sme boli trpezlivejší a viac sa skúšali pýtať, aby sme im pomohli s adaptáciou," doplnila Gáboríková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok