Odštartovali prijímačky na stredné školy. Slovenským študentom môžu konkurovať aj mladí Ukrajinci

TA3
2.5.2022 10:34

Deviatakom sa otvárajú brány stredných škôl. Štartujú totiž prijímacie skúšky na gymnáziá, stredné odborné školy, školy umeleckého priemyslu a tiež na konzervatóriá. Ako budú prebiehať a čo študentov čaká, o tom sme v štúdiu hovorili s Ľubicou Srnákovou - generálnou riaditeľkou Sekcie stredných škôl.

Posledné roky boli poznačené pandémiou aj v oblasti školstva. Proces prijímacích pohovorov je pre školy dôležitý, aby si mohli vybrať spomedzi všetkých uchádzačov, preveriť ich schopnosti a zručnosti. Tento rok začala platiť novela školského zákona, ktorá upravila niektoré termíny. Celý prijímací proces sa začína podaním prihlášky. Termíny prijímacích pohovorov určuje rezort školstva.

Mnohí rodičia aj študenti sa boja toho, že sa slovenskí žiaci nedostanú na nimi zvolené školy aj pre zvýšený nápor študentov z Ukrajiny. "Táto obava je na mieste. Ministerstvo určuje plány výkonov a tiež počet žiakov, ktorí môžu na daný odbor chodiť. Zároveň však musíme aj nastaviť dobré pravidlá pre odídencov z Ukrajiny, pretože nemôžu študovať vo svojej krajine," uviedla generálna riaditeľka Sekcie stredných škôl Ľubica Srnáková.

Novela zákona prináša niekoľko zmien. Jednou z nich je, že si študent musí do 18. mája záväzne zvoliť a potvrdiť svoj nástup na konkrétnu strednú školu. Prínos tejto zmeny je, že do tohto dátumu bude mať študent výsledky prijímacích skúšok zo všetkých škôl, na ktoré sa hlásil a môže tak urobiť konečné rozhodnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok