Musk je zástancom slobody slova. Ovplyvní jeho kúpa Twitteru šírenie dezinformácií?

TA3
29.4.2022 08:34

Kým progresívci v USA ronia slzy, konzervatívci oslavujú. Predaj sociálnej siete Twitter nie je zaujímavý ani tak z ekonomického hľadiska, ako skôr z pohľadu slobody slova. Kritici Elona Muska sa obávajú, že z Twitteru spraví nástroj na šírenie dezinformácií. Sú tieto obavy oprávnené? Viac sme sa o téme rozprávali so zakladateľom Katedry komunikácie Gabrielom Tóthom.

Musk kúpil Twitter, čo sa bude siať? Niektorí si myslia, že sociálnu sieť to môže celkom zmeniť. Podľa Gabriela Tótha z Katedry komunikácie však ešte bude trvať niekoľko mesiacov, kým sa určité zmeny začnú vôbec diať.

Elon Musk už v minulosti kritizoval predošlé vedenie Twitteru, že mazali niektoré účty. V rozhovore pred niekoľkými mesiacmi sa dokonca vyjadril, že by okrem výrokov, ktoré sú proti zákonom, povolil všetko. "Nie je to úplne najšťastnejšie, otvoril by tak dvere dvom typom príspevkov - nenávistným a dezinformáciám. Nie je to trestný čin, ale verejný priestor a diskusiu to extrémne ničí," hovorí Tóth.

Twitter sa posledné roky snažil diskusiu na sieti moderovať a škodlivý obsah dávať preč. Ani teraz to však nie je úplne ideálne. "Ak by to Musk úplne otvoril, Twitter by bol ešte horším miestom na diskusiu," dodal.

Najvýraznejšou zmenou by mohlo byť aj to, ak by Musk pustil späť na Twitter amerického exprezidenta Donalda Trumpa. "Ak by sa Trump vrátil, môže mu to aj politicky pomôcť a osloviť ďalších voličov. Či to bude mať ďalšie dôsledky je aktuálne ťažké povedať," uviedol Tóth.

Sociálne siete podľa neho treba moderovať, a to najmä dva typy obsahu, ktoré treba dávať preč - vulgárny obsah, ktorý šíri nenávisť a neautentický obsah, ktorý šíria boty a falošné účty. "Toto sú už dnes pravidlá sociálnych sietí, bohužiaľ tie ešte stále zlyhávajú v odstraňovaní tohto obsahu," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok