Mäsiar Dvornikov bude novým veliteľom ruskej armády. Bude z Ukrajiny druhá Sýria?

TA3
14.4.2022 10:35

Veliť Rusom na Ukrajine má po novom Alexander Dvornikov, známy aj ako mäsiar zo Sýrie. V tamojšom konflikte sa vyznačoval svojimi brutalitami voči civilistom. Bude z Ukrajiny druhá Sýria, a čo prinesie tento generál do našej susednej krajiny? Možné scenáre sme si povedali s vojnovou novinárkou Markétou Kutilovou, ktorá pokrývala dianie nielen na Ukrajine, ale najmä v Sýrii.

Rusko je dlhodobým spojencom sýrskeho režimu. V Sýrii má aj svoje letecké základne na strategických miestach. Ako sa môže na Ukrajine zmeniť priebeh bojov pod velením sýrskeho generála?

"Mohlo by sa zintenzívniť bombardovanie civilných častí, nemocníc, škôl, nebude brať ohľad na to, že v týchto oblastiach sú civilisti," hovorí Kutilová s tým, že na Ukrajine dochádza k podobnému scenáru ako v Sýrii. "Prebieha tam mestská vojna, ktorá trvá veľmi dlho," dodala.

Rusko má vojenskú techniku i vojakov aj v iných oblastiach, ide o Sýriu a Náhorný Karabach. Sýria je však strategický región a Rusko si nemôže dovoliť stiahnuť odtiaľ všetku svoju techniku a sústrediť sa len na Ukrajinu. "Hovorí to aj o tom, že Rusko zrejme podcenilo silu ukrajinskej armády," dodala vojnová novinárka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok