Mesto Mariupol je aj naďalej v rukách ruskej armády. Brániť sa ho snažia už aj kuchári a šoféri

TA3
14.4.2022 10:18

Ruská armáda aj naďalej ostreľuje prístavné mesto Mariupol. Moskva tvrdí, že sa jej podarilo zajať asi tisíc ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali. Kyjev tieto informácie popiera. Mariupoľ odoláva ruskému ostreľovaniu už viac ako 40 dní. Prístavné mesto bráni aj známy pluk Azov.

Pred niekoľkými dňami ale jeho členovia informovali o tom, že im dochádza munícia a pripravujú sa na svoju zrejme poslednú bitku. Mesto podľa nich bránia už aj kuchári či šoféri. 

„Prečo nás zabíjajú? Prečo ničia naše domy? Tri 10-poschodové paneláky kompletne zhoreli. Ľudia sa ukrývajú v pivniciach. Nie je tam ani kanalizácia,“ povedala Valentína, obyvateľka Mariupolu.

Ruská armáda najnovšie zverejnila správy, že sa v Mariupole vzdalo zhruba tisíc ukrajinských vojakov. Dokazovať to majú aj ich videá. Ich pravosť sa ale nedá nezávisle overiť. 

„Bol som v skupine, kde nás bolo asi 13 alebo 15. Všetci sme sa vzdali, lebo nás obkľúčili,“ uviedol zajatý vojak. „1026 ukrajinských vojakov z 36. námornej brigády dobrovoľne zložilo zbrane a vzdali sa,“ oznámil to Igor Konašenkov, hovorca ruského ministerstva obrany.

Starosta Mariupoľu hovorí, že v meste sú tisícky mŕtvych civilistov. Ruskí vojaci sa tam dopúšťajú zverstiev. „Spáchali tu zločiny. Obkľúčili mesto a nikoho doň nepúšťajú. Prečo? Aby skryli dôkazy. Máme informácie o tom, že odnášajú preč telá. Naše jednotky zachytili správy, že k mesto prišlo 13 mobilných krematórií,“ dodal starosta.

Podľa starostu mesto opustilo už vyše 150-tisíc ľudí. Ďalších 100-tisíc však na evakuáciu stále čaká. Kedy a či vôbec sa im podarí prístav opustiť, je otázne, keďže mesto je podľa viacerých spravodajských služieb jedným z hlavných cieľov nadchádzajúcej ruskej ofenzívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok