Je to presun zbraňového systému, nie predaj rožkov. Vláda komunikovala o S-300 správne, myslí si generál Macko

TA3
8.4.2022 15:09

Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 je na Ukrajine. Potvrdil to premiér Eduard Heger. Darovaním systému sa podľa neho nezapájame do ozbrojeného konfliktu. Čo na to hovorí generál vo výslužbe Pavel Macko? Rozprávali sme sa s ním v Štúdiu TA3.

To, že sme poslali na Ukrajinu obranný systém, je podľa generála vo výslužbe logický krok. „Slovensko si v prvom rade zabezpečovalo vlastnú ochranu, prišli nám sem tri spojenecké systémy. Ukrajina vie systém S-300 okamžite používať,“ povedal Macko s tým, že Ukrajina potrebuje súrne akékoľvek prostriedky na svoju ochranu. S-300 je obranný systém, ktorý nijakým spôsobom neatakuje Rusko ani neútočí na jeho územie. Chráni ukrajinské územie proti útokom zo vzduchu.

Vláda v posledných dňoch nepotvrdila, že by systém S-300 na Ukrajinu plánovala poslať. Ministerstvo obrany do poslednej chvíle informovalo veľmi opatrne. Až premiér Heger potvrdil informáciu, že Slovensko systém na Ukrajinu poslalo. „Vláda a ministerstvo obrany postupovali mimoriadne korektne. Toto nie je predaj rožkov, je to presun zbraňového systému a ten si vyžaduje operačnú bezpečnosť,“ vysvetlil generál Macko s tým, že systém má za úlohu brániť Ukrajinu proti agresorovi. Ako ďalej priblížil, nezaregistroval, že by v komunikácii vlády zaregistroval klamlivé informácie.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval pred dodaním protivzdušných systémov na Ukrajinu. Prízvukoval, že akýkoľvek materiál poslaný na ukrajinské územie Moskva zničí. Sú to len vyhrážky alebo realita? „Ruský štát proti nám vedie nepriateľské aktivity celé roky. Tvárili sme sa, že to nevidíme a nepočujeme. Nemôžme byť rukojemníkmi ruských záujmov. Konáme v súlade s medzinárodným právom,“ povedal Macko. Ruská rétorika je podľa neho vážna a nepatrí do medzinárodných vzťahov. Ide však o dlhodobejšiu záležitosť. Pripomenul, že Rusko podobnou rétorikou reagovalo aj v súvislosti so sankciami, ktoré naň boli uvalené.

Ukrajine vojensky pomáhajú aj iné krajiny. Systém, ktorý sme im poslali, je však ďalekého dosahu. Podľa generála de o výraznú pomoc, keďže Ukrajinci systém S-300 vedia obsluhovať a dokážu tak zlepšiť obranu svojho územia.

Opozícia krok vlády kritizuje. Podľa nej sme sa týmto spôsobom zapojili do vojny. Generál Macko s týmito tvrdeniami nesúhlasí: „Je to úplný nezmysel. Z medzinárodného, právneho, morálneho i etického hľadiska. Slovensko jasne vyjadrilo nesúhlas s ruskou agresiou a povedali to aj ďalšie krajiny v rezolúcii Valného zhromaždenia OSN. Konáme v súlade s rezolúciou, nie sme účastníkmi konfliktu.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok