Maďarsko má za sebou mimoriadne kľúčové parlamentné voľby. Zvíťazí opäť Orbán?

TA3
3.4.2022 21:25

Maďarsko má za sebou voľby. V nich sa ukáže, či ostane pri moci Viktor Orbán alebo ho nahradí nová krv. V štúdiu sme privítali politológa a vysokoškolského pedagóga Zsolta Gála. Spojili sme sa aj s novinárkou Marie Vrabcovou, reportérkou týždenníka Vašárnap, ktorá voľby v Maďarsku sleduje už dlhšie. O tom, aké má Budapešť vzťahy s Bruselom sme hovorili s analytičkou Pavlínou Janebovou z výskumného centra AMO.

Orbán v Maďarsku vybudoval špecifický politický režim. Je kritizovaným politikom, napriek tomu predbežné výsledky naznačujú jeho opätovnú výhru. Počas posledných dvanástich rokov vládol s ústavnou väčšinou. "Ústavnú väčšinu by teraz nepotreboval, aj tak bude mať veľmi podobnú moc," povedal politológ a vysokoškolský pedagóg Zsolt Gál.

Predvolebnú kampaň Fideszu ovplyvnila aj vojna na Ukrajine. Strana počas prieskumov evidovala názorový rozkol medzi svojimi voličmi a musela tomu prispôsobiť rétoriku. "Riešenie našli v tvrdení, že sú na strane mieru a opozícia chce vtiahnuť Maďarsko do vojny," tvrdí Gál s tým, že napriek názorovému rozdielu voličov strana Fidesz pravdepodobne zvíťazí.

Vláda presadzovala referendum týkajúce sa sexuálnych menšín. Podľa Gála bolo toto referndum čisto účelové a Fideszu "nepomohlo". "Fidesz to vôbec nepotrebuje z hľadiska presadenia nejakých návrhov, skôr to bolo dôležité pre lepšiu volebnú mobilizáciu," tvrdí Gál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok