Nemci začínajú uvažovať, že znova spustia atómové elektrárne. Pre Slovensko je to jediná alternatíva, tvrdí Báleš

TA3
17.3.2022 09:10

Európska komisia navrhla, aby sa členské krajiny únie úplne odstrihli od dodávok ruskej ropy a plynu do roku 2027. Na stole ale zatiaľ nie je jasný plán ako to urobiť. Viac nám o aktuálnej situácií povedal Vladimír Báleš, bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

V rámci alternatívnych zdrojov energii sa spomína aj elektrina vyrobená z jadra. Európska komisia ju už zaradila opäť medzi zelené energie. Znamená to, že prehodnocuje svoj postoj v dôsledku vojny a zabezpečenia energetickej bezpečnosti? "Áno, dokonca už Nemci začínajú veľmi vážne uvažovať, že by znova spustili odstavené atómové elektrárne. Pre Slovensko si myslím, že je to jediná alternatíva, ktorá môže zabezpečiť dostatok elektrickej energie pre spotrebiteľov a fabriky," povedal Báleš.

O vodíku sa hovorí ako o palive budúcnosti, dá sa ropa úplne nahradiť vodíkom? "Určite nie. Výroba vodíka je drahá záležitosť. Je to neporovnateľné. Z ropy vyrábame nie len energie, ale predovšetkým rozličné chemikálie. Takéto uvažovanie, je nereálne,skonštatoval bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok