Spravodajskí pracovníci pôsobia na každej ambasáde. Ako funguje špionáž?

TA3
16.3.2022 08:04

V kauze špionáže pre ruskú vojenskú rozviedku zadržali počas akcií Kaťuša a Matrioška celkovo štyri osoby a dve čelia obvineniu. Návrh na vzatie do väzby podali v prípade vojenského plukovníka, ktorý pôsobil ako prorektor vojenskej akadémie v Mikuláši. Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica spolupracoval s ruskou vojenskou rozviedkou už od roku 2013. V prípade figuruje aj bývalý asistent poslanca. Ako funguje špionáž nám porozprával bezpečnostný analytik Andor Šándor, s ktorým sme sa spojili cez Skype.

Podľa uniknutého videa verbovania do špionážnej služby by sa zdalo, že ide o jednoduchý proces, prax je podľa Šándora zložitejšia. Pokiaľ ide o proces klasickej špionáže, Šándor vysvetlil, že ako prvé je potrebné získať človeka, ktorý má prístup k informáciám alebo má prístup k ľuďom, ktorí informácie majú. Tento človek zároveň musí byť ochotný spolupracovať napriek tomu, že zrádza svoj štát alebo skupinu ľudí, ku ktorej patrí.

Predvýber vhodnej osoby môže urobiť niekto iný a k verbovaniu môže tajná služba pristúpiť, keď pozná aj slabé stránky potenciálneho zdroja. "Tí, čo verbujú, to robia pre prospech svojej krajiny, a je úplne jedno, či sú to Rusi alebo Američania či Turci. Tí, čo im dodávajú informácie, zrádzajú svoju krajinu," skonštatoval analytik.

"To, že prorektor spolupracoval s Rusmi deväť rokov, je pomerne dlhá doba. Príliš to nevypovedá o kvalitnej práci obranného spravodajstva v rámci vojenského spravodajstva," zhodnotil Šándor. Zdôraznil, že spravodajskí pracovníci pôsobia na každej ambasáde. Ide však o to, či konajú v medziach Viedenských konvencií alebo idú za ich rámec a usilujú sa aj o utajované informácie.


Šándor pripomenul, že Rusko nás ako členov NATO dlhodobo považuje za nepriateľa. "Preto sa nemôžeme diviť, a to neobhajujem, že proti nám spravodajsky pracujú tak, aby rozložili našu jednotu a získali informácie predovšetkým z prostredia Severoatlantickej aliancie," spresnil. "Každá krajina má svoju kontrarozviedku, niektorá je lepšia, iná horšia. Záleží na tom, aká je aktívna, koľko má ľudí," skonštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok