Pred vojnou z Ukrajiny už ušli viac ako dva milióny ľudí. Beňová vysvetlila kroky europarlamentu

TA3
11.3.2022 09:01

Vojnou zmietanú Ukrajinu už opustilo takmer dva a pol milióna utečencov a len našimi slovensko-ukrajinskými hranicami prešlo vyše 165-tisíc z nich. Zhoršujúcou sa situáciou utečencov sa zaoberalo aj plénum Európskeho parlamentu. O výsledkoch rokovaní, ale aj postojoch k aktuálnym otázkam, ktoré prináša konflikt na Ukrajine, sme sa rozprávali s europoslankyňou Monikou Beňovou.

Beňová zdôraznila, že Európsky parlament robí pre utečencov maximum v rámci svojich kompetencií. "Ľudia sa často pýtajú, prečo europarlament nekoná ešte rýchlejšie, nezavádza ešte väčšie sankcie. Systém rozhodovania v Európskej únii však nie je taký, že Európsky parlament môže prísť sám s nejakým konkrétnymi návrhmi. Našou úlohou je odsúhlasiť to, čo navrhne Európska komisia a čo schváli Rada, kde nás zastupujú členovia našej vlády a členovia vlád ostatných členských štátov," vysvetlila europoslankyňa.

Európska únia podľa Beňovej zvláda situáciu veľmi dobre a darí sa jej v pomerne rýchlom čase prijímať rozhodnutia, ktoré sú nápomocné, hoci priznala, že tieto riešenia majú svoje hrance. "Očakávania zo strany Ukrajiny možno boli iné, možno sa domnievali, že členské štáty Európskej únie sa zapoja priamo vojenskou silou. Toto nie je to rozhodnutie, ktoré v Európskom parlamente riešime," skonštatovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok