Lekári bez hraníc o vojne na Ukrajine: Civilistov privážajú aj so strelnými zraneniami

TA3
7.3.2022 16:01

Ľudia na Ukrajine sú odkázaní na pomoc druhých. S prácou vo vojnou zmietaných oblastiach má skúsenosti aj nezisková organizácia Lekári bez hraníc. Pomáhajú priamo v teréne ale aj utečencom v okolitých krajinách. Do Mariopolu poslali zdravotnícke sety, inde pomáhajú vďaka telemedicíne. Priamo na Ukrajinu sme sa spojili s Tomášom Bendlom, vedúcim tlačového oddelenia Lekárov bez hraníc v Prahe.

Pomoc Lekárov bez hraníc spočíva aj v školení, ktoré sa uskutočňuje aj prostredníctvom telemedicíny. „Naposledy sme školili 30 chirurgov na východe Ukrajiny. Keď je človek všeobecným chirurgom a nemá príliš skúsenosti s vojnovým prostredím, tak je veľa zákrokov, ktoré sú pre nich cudzie. Je treba teda predať určité know-how, ktoré máme, ale miestni zdravotnícki personál ešte nie," vysvetlil Bendl. 

Čo sa týka diaľkovej pomoci, Lekári bez hraníc podporujú aj nemocnice v Kyjeve, kam dodávajú zásoby, aby zdravotníci mali potrebný materiál k zákrokom.

Aký druh zdravotníckej pomoci ľuďom na Ukrajine chýba najviac? „Je málo druhov pomoci, ktoré by nechýbali. Vzhľadom na vojnu sa najväčšia pozornosť upriamuje na traumatológiu a chirurgiu. Chýbajú však aj kapacity na poskytovanie psychologickej pomoci,“ povedal. 

Tomáš Bendl upozornil aj na to, že zdravotnícky systém je namierený na vojnový konflikt. V krajine sú však aj ľudia s chronickými ochoreniami, ako HIV či tuberkulóza, ktorí potrebujú starostlivosť. Lekári bez hraníc sa preto snažia aj týmto pacientom zabezpečiť stálu liečbu.

Nemocnice pracujú v krízových režimoch, Lekári bez hraníc ošetria aj ranených vojakov, majú však pravidlo: „Na pôde, kde pracujeme, nemôžu byť zbrane. Ak príde ranený neozbrojený vojak, ošetríme ho.“

Útočenie na civilistov a zdravotníkov je v rozpore s medzinárodným právom a Ženevskými dohovormi, napriek tomu Kyjev tvrdí, že toto právo je porušované. Lekári bez hraníc pravdivosť týchto tvrdení posudzujú na základe toho, akí zranení k nim prichádzajú. „Medzi privážanými civilistami sú aj takí s vojnovými zraneniami typu strelných rán alebo popálenín. Nedokážeme úplne povedať, že by sa táto vojna civilistom vyhýbala. Naopak, konflikt je všadeprítomný.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok