Deti na Ukrajine chcú chodiť do školy, učiteľ ich vzdeláva z protibombového krytu

TA3
7.3.2022 15:08

Vojna na Ukrajine ľuďom zobrala asi všetko. Dospelí odrazu nemôžu ísť do práce, deti do školy. Namiesto toho sa skrývajú v krytoch a pivniciach. Študent a mladý učiteľ Ivan Kostenko bol v Bruseli, keď sa v susednej krajine začala invázia. Rozhodol sa však vrátiť domov a teraz učí deti z protibombového krytu. Svoj príbeh sa rozhodol povedať aj nám.

V čase, keď došlo na Ukrajine k invázii bol Ivan na programe mobility v Bruseli. Po tom, ako sa dozvedel, čo sa stalo, sa okamžite chcel vrátiť do svojej krajiny a byť s rodinou. Cesta späť bola podľa jeho slov dlhá a nebezpečná. „Najskôr som išiel do Varšavy, odtiaľ autobusom do Ľvova a následne vlakom do Kyjeva. Bolo to nebezpečné. Počul som výbuchy v okolí. Práve v tomto čase temna som sa rozhodol, že chcem byť s rodinou a chrániť ich,“ povedal mladý učiteľ.

Napriek všetkému sa Ivan rozhodol učiť deti z protibombového krytu. „Rozhodol som sa aspoň takto potešiť deti, pretože stratili príležitosť žiť bežný život. Nemajú možnosť chodiť do školy a získavať vzdelanie,“ vysvetlil. Toto vzdelávanie je zadarmo a pre všetkých, ktorí sa chcú naučiť niečo nové.

Hodín sa zatiaľ zúčastnilo do 50 detí a boli veľmi radi, že aspoň takto sa mohli stretnúť. O vzdelávaní sa dozvedeli prostredníctvom správy, ktorú dobrovoľný učiteľ rozposlal cez sociálne siete. Vzhľadom na situáciu sa však občas objavia problémy s internetom. „Niekedy, keď padne bomba, prichádza k prerušeniu. Vždy sa ale snažím nájsť signál, aby bolo možné viesť rozhovory a aby sme sa mohli učiť.“

Mladý učiteľ sa obrátil aj na organizácie UNESCO a UNICEF so žiadosťou o podporu a pomoc. „Chcem upozorniť medzinárodné organizácie na problém, že deti v mojej krajine nemajú momentálne príležitosť sa vzdelávať či robiť každodenné činnosti. Rusko nám ju zobralo. Požiadal som tieto organizácie o akúkoľvek podporu či pomoc. Deti chcú chodiť do školy.“ Ivan je stále študentom na univerzite, a tak nie je súčasťou armády. Snaží sa však pomáhať a je dobrovoľníkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok